lauantai 20. joulukuuta 2014

Joulukalenteri, luukku 20: saippuapussi ja pesukukka

Tämän päivän varsinainen lahjavinkki on saippuapussi ja ekstraohjeena tulee pesukukka. Näin siksi, että joulukalenterin alussa lupasin ohjeita, jotka on mahdollista toteuttaa yhdessä päivässä. Ja pesukukasta en ole ihan varma. Se on yllättävän työläs ja ainakaan itse en näitä pesukukkia virkannut ihan päivässä (tai illassa), kahdessa kyllä. Mutta jos on lomalla eikä ole paljon muuta tehtävää, niin ehkä pesukukkakin on mahdollista yhdessä päivässä virkata.


Ensimmäisessä kuvassa kaksi samanlaista saippuapussia; kuvasta näkee hyvin, kuinka pussin koko muovautuu saippuan mukaan. Pussit on virkattu Hjertegarnin Bommix Bamboosta 4,5-koon koukulla seuraavalla tavalla: Virkkaa 10 ketjusilmukkaa (kjs). Hyppää kahden silmukan yli ja virkkaa kolmanteen puolipylväs ja sen jälkeen vielä 6 puolipylvästä (pp). Käänny, tee 2 kjs ja 7 pp. Nyt sinulla pitäisi olla saippuan pohjan muotoinen ja kokoinen suorakaide; jos koko on väärä, niin aloita alusta lisäten tai vähentäen ketjusilmukoita. Merkitse kerroksen aloituskohta ja aloita työskentely suorakulmion ympäri seuraavasti: joka toiseen silmukkaan tehdään kiinteä silmukka (ks) ja pylväs (p). Joka toisen silmukan yli hypätään. Yhteensä suorakulmion ympärille tulee kymmenen kiinteän silmukan ja pylvään muodostamaa viuhkaa. Seuraavalle kerrokselle siirrytään suoraan spiraalina ja jatketaan, kunnes pussi on saippuaa pikkuisen korkeampi. Päätä kerros piilosilmukalla merkitsemässäsi kerroksen aloituskohdassa. Sitten tee kaksi ketjusilmukkaa ja sen jälkeen ks + kjs joka toiseen silmukkaan, näin muodostuu "nauhakuja".
Virkkaa nyöriksi ketjusilmukkaketju, pujota se nauhakujaan.


Jos haluat virkata saippuapussin kaveriksi pesukukan, niin se käy seuraavasti:
Virkkaa viiden ketjusilmukan ketju, yhdistä ne renkaaksi piilosilmukalla. Virkkaa 40 ketjusilmukkaa (ripustuslenkki) ja liitä aloitusrenkaaseen piilosilmukalla.
1krs: Virkkaa kolme ketjusilmukkaa (korvaa ensimmäisen pylvään) ja sen jälkeen 34 pylvästä aloitusrenkaaseen. Liitä viimeinen pylväs ensimmäiseen piilosilmukalla.
2-4krs:Virkkaa kolme ketjusilmukkaa (korvaa ensimmäisen pylvään) ja kaksi pylvästä ensimmäiseen silmukkaan. Sen jälkeen virkkaa kolme pylvästä jokaiseen edellisen kerroksen silmukkaan. Liitä kerroksen ensimmäinen ja viimeinen pylväs yhteen piilosilmukalla.
Päättele.


Pesukukista toinen on virkattu samasta langasta kuin saippuapussitkin. Toinen on tehty persikanvärisestä ja pinkistä Dropsin Cotton Lightista. Bambuisesta tuli pehmoisempi, mutta pesuominaisuuksia en ole kyllä mitenkään testannut. :)


2 kommenttia:

  1. Oi, tuo pesukukka ja saippuapussukka täytyy kyllä testata. Juuri olen miettinyt, että pesukukalla olisi vaihdon aika ja saippualle pitäisi keksiä parempi säilytysmuoto....Nyt voin tehdä ne molemmat itse :) Kiitos ihanista ohjeista ja kalenterista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3 Ja mukavia virkkaushetkiä! :D

      Poista