maanantai 8. joulukuuta 2014

Joulukalenteri, luukku 8: virkatut kämmekkäät

Kämmekkäät on virkattu liukuvärjätystä Novitan Joki-langasta 8-koon koukulla. Pari tulee yhdestä kerästä, mutta jos haluat symmetrisen värityksen, niin kannattaa aloittaa molemmat omasta kerästään tai valita yksivärinen lanka. Nämä ovat todella helpot ja nopeat tehdä: virkataan vaan kaksi suorakaidetta, jotka ovat sopivan kokoiset käden ympärille. Ommellaan suorakaide putkeksi ja jätetään sivusaumaan peukun mentävä aukko.


Mallivirkkaus on seuraavanlainen: virkkaa ensin ketjusilmukoita semmoinen pätkä, että se ylettyy kinnaamatta käden ympärille (minulla 20ks). Käänny. Hyppää yli ensimmäisestä ketjusilmukasta ja tee toiseen silmukkaan kiinteä silmukka ja pylväs. Hyppää taas yhden silmukan yli ja tee seuraavaan silmukkaan kiinteä ja pylväs. Näin tehden mennään koko kerros loppuun saakka. Käännös ja takaisin päin sama juttu; jokaiseen edellisen kerroksen kiinteään silmukkaan tehdään kiinteä ja pylväs, pylväiden yli hypätään. ja niin edelleen, kunnes suorakaide on sopivan korkuinen ylettyäkseen ranteesta sormien puoliväliin (tai haluttuun kohtaan).


Kukat on virkattu tekemällä aloitusrenkaaseen *kiinteä silmukka ja kolme pylvästä* ja toistetaan *--* viisi kertaa ja lopuksi liitetään viimeinen pylväs piilosilmukalla ensimmäiseen kiinteään.

Lahjaan kannattaa laittaa mukaan pesuohje, jotta saaja muistaa olla laittamatta näitä huopuvasta langasta tehtyjä kämmekkäitä pesukoneeseen. Vaihtoehtoisesti voi tietysti tehdä nämä vaikkapa Isoveljestä tai muusta vastaavan paksuisesta langasta.


Teinien ja miesten version tein Red Heart Reflectivestä pylväillä virkaten. Virkkasin siis pylväillä suorakaiteen, jonka yhdistin putkeksi ompelemalla. Näihin tein kolme kerrosta kiinteitä silmukoita peukaloaukon ympärille.

Tarviihan nämä jotkut hanskat alleen ainakin kylmemmällä säällä, mutta lämmittävät kuitenkin rannetta ja kämmenselkää ja toimivat samalla heijastimena. Ja sormet jää vapaiksi kännykän räpläystä varten. ;)


Ensimmäinen joulukalenteriarvonta on suoritettu ja random.org arpoi leikkipipareiden voittajaksi nimimerkin siinatar osallistujanumerolla 28. Onnittelut!

3 kommenttia:

 1. Nätit kämmekkäät,onneksi helpot tehdä vielä jouluksi.Kiitos
  Tytti

  VastaaPoista
 2. Todella kauniit nuo siniset kämmekkäät!

  VastaaPoista
 3. Kiitos mahtavasta vinkistä! On todella kivan näköinen tuo elävä pinta, täytyy ehdottomasti kokeilla :)

  VastaaPoista