lauantai 10. tammikuuta 2015

Neuletakki norjalaisittain

Huh huh, valmistuihan se vihdoinkin! Ensimmäisenä JYH-projektina kesällä aloitettu kirjoneuletakki nimittäin. Usko meinasi välillä loppua kokonaan ja aikataulun suhteen piti jo luovuttaa, sillä jouluun mennessä olisi pitänyt JYH-töiden olla valmiina. Mutta aika tyytyväinen olo on silti.


Vaikka eihän tästä tosin tullut yhtään sellainen kuin piti, katsokaa vaikka tätä ohjeen kuvaa. Mallina oli siis Dropsin ilmaisohje, Bergen. Ohjeen kuvassa takki on lyhyt laskeutuen vähän vyötärön alapuolelle, mun takista taas tuli melkein takapuolen peittävä. Tein kuitenkin koetilkun (ehkä ekaa kertaa elämässä) ja joka kerta mittasin kappaleiden pituutta, kun ohjeen mukaan pitikin. Oonko mä vaan sitten niin lyhyt, että takki näyttää pitkältä päällä?


Tekemisen prosessia jos lähden kuvaamaan, niin sitä kuvastaa parhaiten yksi sana: tylsyys. Alaosa neulottiin yhtenä kappaleena alhaalta kainaloihin saakka ja molemmat hihat pyörönä hihansuusta kainaloihin saakka, kaikki vaalean beigellä ohuella langalla ja ohuehkoilla puikoilla. Välillä lisättiin tai vähennettiin jokunen silmukka, mutta muuten vaan sileetä tasona ja sileetä pyörönä... tätä sieltä juhannuksesta jouluun saakka. Ei ihme, ettei oikein meinannut edetä.

Joulun jälkeen pääsin aloittelemaan kaarroketta, jota kuvittelin hauskaksi osuudeksi. Mutta kirjoneule tasona ei ollutkaan niin hauskaa kuin olin kuvitellut, sillä joka toinen kerros kirjoneuletta piti tehdä nurjalta puolelta. Ja en tiedä johtuiko langasta vai mistä, mutta muutenkin kirjoneule tökki, vaikka yleensä tykkään tehdä sitä. Monta kertaa tehdessä vannoin, etten enää ikinä lähde tekemään tämän tyyppistä neuletta, tai ainakin seuraavalla kerralla aloitan ylhäältä (että sopiva pituus on helpompi arvioida) ja teen takin sijaan villapaidan (että kirjoneuleen saa tehdä kokonaan oikealta puolelta).


Paljon tässä mallissa oli kivaakin; saumoja ei ollut kuin pienet pätkät kainaloiden alla ja taskuista piti ommella sivusaumat, muuten takki muotoutui neuloessa.

Värivalinta on aika yllättävä, itselleni nimittäin. Alunperin tilasin tätä takkia varten ihan toisen väriset langat paljon neutraalimmalla väripaletilla, mutta lopulta käytin alkuperäisestä suunnitelmasta vaalean pohjavärin lisäksi vain sinistä. Omat lennosta vaihtuneet värivalinnat arveluttivat vielä tehdessä, mutta nyt olen niihin tyytyväinen.

Suurin osa langoista on Dropsin Alpaca Mixiä, vaaleampi ruskea on Fabelia ja tummempi 4-säikeistä Regiaa. Joustinneuleet on tehty 2,5 mm:n, muut osat 3mm:n pyöröpuikoilla.

32 kommenttia:

 1. Kaunis takki. Haaveilen myös norjalaisneuleesta, mutta en ole uskaltanut aloittaa jos en saakaan valmiiksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkään prosessiin saa luultavasti varautua, mutta toisaalta se on kai niinkin, että hiljaa hyvä tulee. :)

   Poista
 2. Aivan mielettömän upea takki! Minulla on myös sama ongelma. Takeista/paidoista tulee aina hurjan isoja vaikka neuloisin mallitilkut ym. Täytyy aina tehdä kokoa pienempi tai sitten käyttää reilusti pienempiä puikkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos! Ja se on ärsyttävä juttu! Oon kyllä oikeastikin aika lyhyt, joten osittain voi johtua siitä. Mutta tosiaan seuraavaksi valitsen jotain ylhäältä alas neulottavaa tai sitten sellaisen mallin, jonka kuuluukin ylettyä polviin!

   Poista
 3. Tylsyys kannatti, toi on kyllä ihan mielettömän ihana takki!

  VastaaPoista
 4. Kaunis takki ja aivan mielettömän tasaista ja huolella tehtyä kirjoneuletta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Loppusileytys tässä tapauksessa teki paljon tuolle kirjoneuleelle, sillä ennen kastelemista ja tasolla kuivattamista ei ollut läheskään noin tasaisen näköistä.

   Poista
 5. Tosi kaunis! Varmasti vaivan arvoinen. Tuo saamattomuus in kyllä iso plussa neuleohjeissa, miulla kun ne tuppaa jumahtumaan siihen kokoamisvaiheeseen muuten...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin ajattelin ohjetta valitessa, onneksi, sillä jos kaiken muun urakan lisäksi olisi vielä pitänyt alkaa kokoomispuuhiin, niin en tiedä minä vuonna olisin tämän saanut valmiiksi.

   Poista
 6. Vau! Täälä haaveillaan kans jostain tän tyylisestä! Voisin itekki tehdä villapaitana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Tällä kokemuksella suosittelen sitä villapaitaa. :)

   Poista
 7. Aivan ihana! Niin malli kuin värikin. Kyllä kannatti väkertää loppuun saakka vaikka tuntuikin tylsältä.

  VastaaPoista
 8. Vaikeuksien kautta voittoon, takki on ihana!

  VastaaPoista
 9. Onpa ihana villatakki. Se on varmasti sitäkin rakkaampi kun sen eteen on paljon vaivaa nähnyt. Tosi upea :)

  VastaaPoista
 10. Kaunis tuli takistasi ja jos pituus häiritsee niin lyhennä purkamalla sopivalta korkeudelta yksi silmukkarivi ja neulo resoriosa silmukkarivistä alaspäin ja hihoille voit tehdä saman tempun. Resoria varten pitäisi sitten löytyä lankakerä koska poistettu helmaosa onkin pelkkää pätkää ja nuo napituslistatkin menee uusiksi. Tämän neuvon olen joskus itsekin saanut liian isojen neuleiden korjaukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos neuvosta! Tämä takki oli jo itsessään niin isotöinen, etten usko jaksavani tehdä sille enää mitään, ainakaan vähään aikaan. Mutta pidän neuvon mielessä kuitenkin. :)

   Poista
 11. Kyl on hieno, saat olla ylpee :)

  VastaaPoista
 12. Tosi sievä neuletakki, näyttää just sellaiselta ihanalta pidettävältä :)

  VastaaPoista
 13. Se on upea! Menin jouluna heikolla hetkellä lupaamaan norjalaisneuleen mun miehelle, joten täytyy alkaa perehtymään niihin nyt oikein ajan kans. Tiä sit mihin menin lupautuun...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Ens jouluksi sitten, paras aloittaa heti. (Kun ite aloitin vasta juhannuksen jälkeen eikä ehtinyt jouluksi.) :)

   Poista
 14. Aivan uskomattoman upea lopputulos. Hieno! Tuohon on kyllä tovi aikaa mennyt, kun tuon on kasaan saanut. Onnittelut!

  VastaaPoista
 15. Suuret kiitokset kaikille mukavista kommenteistanne!

  VastaaPoista
 16. Tosi kaunis takki! Minun norjalaisneulekokemuksestani on aikaa noin 30 vuotta. Neuloin poikaystävälleni ja itselleni samanlaiset puserot. Muistan että eniten nautin siitä kaarrokeosuuden kirjoneuleesta, siinä kun tuli mukavasti kuviot ja kavennukset samalla. Mutta tuo että tekisin sitä edestakaisneuleena, ei ikinä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Joo, tää oli ihan selkee logiikkavirhe. En tullut edes ajatelleeksi, mitä se kirjoneuleen tekeminen tasona tarkoittaa, vaikka olevinaan olen paljon kirjoneuletta tehnyt. :D

   Poista
 17. VAU, todella kaunis!! Just etsiskelin itselleni ideaa villapaitaan (edellinen puhki kulutettu) ja tämä malli täytyy todellakin panna harkintaan. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista