sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Ensimmäinen TDS-etappi - Virrat

Tänä vuonna lähdin ensimmäistä kertaa mukaan Tour De Sockiin, kansainväliseen sukkien nopeusneulontakilpailuun, johon ottaa osaa lähes tuhat innokasta sukantekijää ympäri maailmaa. Ohjeita julkaistaan yhteensä kuusi kymmenen päivän välein. Jokaista sukkaparia on siis kymmenen päivää aikaa tehdä ja pisteitä saa valmistumisjärjestyksen mukaan. Samalla kannetaan myös yhteiskunnallista vastuuta, sillä tempauksen taka-ajatuksena on kerätä rahaa hyvään tarkoitukseen, Lääkärit ilman rajoja -järjestölle.

En ollut yhtään suunnitellut lähteä mukaan, mutta kun lemppari-lankakauppani Lentävä Lapanen etsi jäseniä omaan leikkimieliseen joukkueeseensa, niin yllättäen huomasin ilmoittautuneeni. Kokoon saatiin kaksi täyttä joukkuetta, Järvenpääläisittäin nimettynä Aino'S ja Janne'S. Kukaan meistä ei lähtenyt leikkiin tosimielellä, vaan lähdettiin pitämään hauskaa yhteisneulonnan parissa  ja mahdollisesti myös oppimaan uutta, Tour De Sockin sukkaohjeet ovat nimittäin sellaisessa maineessa, että jotain uutta ja erikoista on yleensä luvassa.


Ainakaan ensimmäisellä etapilla odotukset eivät pettäneet. Ensimmäinen julkaistu malli oli Tiina Kuun ihana Virrat. Blogissaan Tiina kertoo mallin synnystä enemmän. Vaikka ohje onkin englanniksi, niin suomalainen suunnittelija madalsi kynnystäni lähteä pitkältä ja monimutkaiselta tuntuvan ohjeen kimppuun; jotenkin sitä luotti, että kahden suomalaisen logiikat kohtaavat. Ja kyllä kohtasivatkin. Ohjeessa oli mulle paaaaljon uutta ja ennen kokematonta, mutta silti pysyin hyvin kärryillä koko ajan. Tosin asiaa auttoi myös hyvä tiimihenki ja joukkueen yhteiset neulomis- ja pähkäilyhetket Lapasessa.


Sukat lähtivät liikkeelle kärjestä, ja vaikka olenkin parit sukat varpaista varteen neulonut ennekin, niin tämä aloitustapa oli ihan uusi. Kärjen lisäykset tehtiin vähän sädekavennusten tapaan, vain toiseen suuntaan. Myös jalkapohjan kiilalisäykset ja kantapää olivat mulle ihan uudet. Neulalla päätellyn sukansuun olen tehnyt tähän tapaan kerran aikaisemminkin, mutta tässä se onnistui nyt paremmin. Ja puhumattakaan noista kuljetetuista kierretyistä silmukoista; ihan uutta ja ihmeellistä!


Neuloin näitä sukkia viitisen päivää ja pääsin sillä vauhdilla kisassa sijalle 176. Ensimmäiset kisaajat olivat valmiina jo seuraavana aamuna, kun ohje oli julkaistu iltapäivällä, joten parhaille pistesijoille ei meikäläinen edes pyri. Saavutin kuitenkin jo ensimmäisellä etapilla juuri niitä juttuja, joiden vuoksi kisaan lähdinkin; hauskaa yhdessä neulomista, uusia taitoja, uuden upean ohjeen sekä kauniit sukat, joiden neulomista tuskin olisin uskaltanut lähteä yrittämään ilman kilpailun tuomaa lievää yllytystä.


Lankana oli Gjestalin Maija, joka on yleensä kuulunut suosikkeihini, mutta näissä kierretyissä silmukoissa se oli ärsyttävän löyhäkierteistä ja halkeilevaa. Suosittelen sitä siis johonkin muuhun, mutta en tähän malliin. Puikot olivat kokoa 2,5 mm.

Ohje on tarkoitettu tällä hetkellä vain kilpailijoiden käyttöön, mutta joskus myöhemmin avautuu myös muille.

20 kommenttia:

 1. Todella kauniin malliset sukat, tykkään kovasti:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiina Kuulla on monia hienoja malleja, suurin osa ilmestynyt suomeksi, mm. Ullassa. Ennen oon pitänyt niitä liian vaikeina, mutta nyt aion tehdä lisääkin!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos! On tosiaan vähän itsensä ylittänyt olo!

   Poista
 3. hienot on ja tsemppiä kisaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, -P-. :) Tsemppiä tarvitaankin, sillä seuraava etappi saattaa olla jotain vielä hurjempaa!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitti! Tällä ohjeella kaikkien sukkien on pakko olla kauniita! :) (Paitsi ehkä omaan makuun ei ollut ne muutamat tosi kirjavat, joista kuvio ei oikein erottunut kunnolla.)

   Poista
 5. Kaunis väri ja just sopivan kokoiset jalkaasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väri on tosiaan ihana. Sukat mahtuisi pituuden puolesta jollekin, jolla on sentin pidempi jalka, mutta täydellisen napakasti ne kyllä istuu leveyden puolesta.

   Poista
 6. Hassu tunne kun avasin blogisi, oli aivan kuin olisi omia sukkiaan katsellut. :D
  Hyvä värivalinta meillä, ihanan kirkas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitä minäkin, FB:ssakin meinasin mennä sekaisin, kumman kuvista on kyse. :D Nää kahdet on Ainojen ekat valmistuneet sukat, ehkä ne jenkeissä aattelee, että meillä on tiimiväri. :D

   Poista
 7. Nämä ovat kyllä komeat ja niin siistit. Miten osasit ottaa noin hienot kuvat. Nyt on pari päivää aikaa huilia ennen seuraavaa, silti jo päivänkin päästä tekee jo mieli aloittaa ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan ite jouduin taas kuvat ottamaan, aikamoista kiemurteluahan se oli kun piti jalkapohjaakin kuvata. :D Mutta nyt mulla on uus kamera, ja omasta mielestä sen huomaa!
   Kyllä tässä jo seuraava ohje alkaa uteluttaa, että mahtaako tulla tavallinen kirjoneule vai jotain ihan muuta!

   Poista
 8. Upeat sukat, eikä varmasti ihan helpot. Onnea jatkoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   En tiedä oliko varsinaisesti vaikeat, kun oli niin selkeä ohje, mutta kyllä tää keskittymistä vaati!

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Kiitti! Mieluisat ne on itellekin, toivottavasti muut Tourin mallit on yhtä paljon omaan makuun!

   Poista
 10. Kauniit on sinunkin Virrat! Minäkin neuloin omani Maijasta, eikä se tosiaan ollut kovin hyvä lanka tähän malliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Tiedetään sitten jatkossa vältellä löyhäkierteisiä lankoja näissä kierretyissä silmukoissa; en ole tehnyt tämän tyyppisiä paljoa, niin en osannut yhtään ajatella.

   Poista