maanantai 25. tammikuuta 2016

Mies-kauluri ja lapsi-kauluri

Olen hypistellyt ihanan tuntuisia, kevyitä ja pehmoisia Katia Cotton-Merino keriä moneen kertaan Lentävässä Lapasessa. Pikkutyttönikin on niin tehnyt - ja sai kerran jo melkein itkupotkuraivarit lankakaupassa, kun en suostunut juuri sillä kertaa näin ihanaa lankaa ostamaan. Kun ei oikeastaan ollut mielessä mitään, mitä tästä tekisin.


Tammikuun alussa hypistelin lankaa taas uudemman kerran ja tuli mieleeni, että siitä tulisi ihana kauluri. Isälläni oli syntymäpäivä lähestymässä eikä sillä itkupotku-tytölläkään oikein kunnon kauluria tainnut koville pakkasille olla...


Ostin kolme kerää; tummaa ja vaaleaa harmaata isän kauluriin ja kirkkaan punaista tytölle (koska sitä hän nimenomaan halusi). Tein ensin isän kaulurin ja siitä tuli kaksivärisenä tosi kiva. Vaikka lanka on onkin pehmoista pehmoin, niin kauluri näyttää kuitenkin miehekkäältä.


Tyttö ihastui kaksiväriseen pintaan ja halusi itselleenkin ehdottomasti kaksivärisen kaulurin. Ehdotin kolmiväristä kääntökauluria, jossa on etupuoli ja takapuoli erilaiset. (Koska harmaita lankoja oli sen verran vähän jäljellä, että kumpikaan ei olisi enää yksinään tytön kauluriin riittänyt.) Ehdotus meni läpi ja tästä käännettävyys-ominaisuudesta tuli uskomattoman suosittu kuusivuotiaan mielestä; voi leikkiä vaihtaneensa kauluria, kun vaan kääntää sen ympäri.
Jännä muuten miten tuo sama punainen näyttää ihan erilaiselta, kun sillä on seuranaan vaalea tai tumma harmaa.


Tein kaulurit siten, että neuloin kaksi samanlaista kappaletta ja ompelin ne yhteen yläreunasta. Alareunat jätin ompelematta, jotta kappaleitten alaosista muodostui kaulurin etu- ja takaläppä. Kaksivärinen pinta muodostui siten, että neuloin ensin yhden kerroksen oikein yhdellä värillä, sitten liu'utin työn takaisin pyöröpuikon oikeanpuoleiseen päähän kääntämättä työtä ja neuloin yhden kerroksen oikein toisella värillä. Sitten käänsin työn ja sama toistui toiseen suuntaan.

Miehen kauluriin loin 40 silmukkaa ja tytön kauluriin 35 silmukkaa. Leveyttä arvioin tehdessä välillä mallihenkilön ylle mittaillen.
Ja pyöröpuikko oli kokoa 5mm.

16 kommenttia:

 1. Kivan näkösiä. Min pitäis veljelle tehä kauluri, kun tuli tilaus. (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tätä lankaa suosittelen kauluriin ihan varauksetta, ei taatusti kutita herkkääkään ihoa. Toinen on Dropsin Merino-Cotton, joka ei myöskään kutita, mutta tämä on vielä pehmoisempaa. :)

   Poista
 2. Kivat kaulurit ja hyvin keksitty tehdä kaksivärisyys tuolla tavalla. Täytyypä pistää korvan taakse :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :) Tämä kaksivärisyys oli jostain aiemmasta huiviohjeesta napattu. Meinasin ensin tehdä briossina, mutta tulin järkiini. ;)

   Poista
 3. Kivat! Ja miten ihanan yksinkertainen ohje! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää oli ihana oivallus, että näin helpolla muodostui näin hyvän mallinen kauluri. On tää varmasti ennenkin keksitty, mutta en oo nähnyt vastaavaa ohjetta.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Niinpä, on se paljon helpompi pukea kauluria kuin kaulaliinaa tai -huivia.

   Poista
 5. Upeat ja hyvän malliset kaulurit, nuo lämmittää mukavasti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :) Kiva kun materiaali on niin pehmeä, että lapsikin suostuu käyttämään, muuten ei lämmittäis! :)

   Poista
 6. Onpa näpsäkän kivat kaulurit!

  VastaaPoista
 7. Minä olisin kyllä niiiin helppo äiti; jos lapseni uhkaisi kiukkukaarella lankakaupassa siksi ettei saa lankaa (?!), niin tokihan lapsraasu täytyisi niin hirvittävältä pettymykseltä säästää... Olet osoittanut ihailtavaa pedagogista ryhtiä - onneksi lapsi sentään sai lopulta tahtonsa läpi ja tosi nätin kaulurin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kerrankin onnistuin olemaan looginen kasvattaja. :) Silloin alkuun ei vaan tullut mieleen mitään, mitä näin pörheästä langasta tekisi eikä lapsikaan osannut ehdottaa muuta kuin "no jotain!". :D

   Poista
 8. Mahtavat kaulurit, varsinkin kaksivärinen.

  VastaaPoista