sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Kappa

Veera Välimäen Huivileikki kirjassa vilisee toinen toistaan kauniimpia huivimalleja. Ainoa, jota en ensi-selailemalta ajatellut koskaan tekeväni oli Kappa, kummallinen ponchon ja tuubihuivin risteytys. Tunnustan jopa hieman naureskelleeni (ihan hyväntahtoisesti vain) neuloja-kamuille, jotka aloittivat neulomaan Kappaa tietämättä oikein itsekään, miten aikoivat sitä käyttää.


Sitten törmäsin eräässä Ravelryn suomalaisryhmässä keskusteluketjuun, jossa ihmiset esittelivät ihania keskeneräisiä ja valmistuneita Kappojaan. Ymmärsin, että tämä on maailman käytännöllisin vaate, jollainen ihmisellä on pakko olla.


Ihastuminen johonkin malliin ei tietenkään vielä riitä, vaan työ pitäisi saada tehtyäkin. Aloitin siis suurella innolla neulomaan Kappaa viime vuoden elokuussa. Valitsin langaksi Debbie Blissin Rialto Lacen neljässä vihreän eri sävyssä. Olin juuri tehnyt samasta langasta Peipponen-huivin ja vakuuttunut sen ihanuudesta.


Kappa aloitetaan kauluksesta ja silmukoita lisätään pitkin matkaa tasaiseen tahtiin. Alkuun työ sujui siis melko joutuisan oloisesti, kun yksittäinen kerros oli nopeasti neulottu. Silmukkamäärän kasvaessa alkoi puuduttavuus... yritin aina uudestaan innostaa itseäni Kapan pariin, mutta pari metriä pelkkää sileää oikeaa ei työn kaikissa vaiheissa oikein jaksanut napata, niinpä Kappa-raasu jäi kerta toisensa jälkeen toisten, mielenkiintoisempien töiden jälkoihin.


Tämän kesän alkuun mennessä olin päässyt työssä kolmannen värin alkuun. Tein päätöksen olla jatkamatta enää neljättä väriä, sillä Kapalla oli jo pituutta melkoisesti omaan pituuteni verrattuna - sitäpaitsi alkoi tuntua, että muuten työllä ei ole mitään mahdollisuuksia valmistua koskaan.


Sitten vaan kovaa itsekuria - eli parille kesäreissulle en ottanut mitään muuta käsityötä mukaan - ja lopultakin tällä viikolla melkein vuoden työ valmistui.


Kyllä vaan tämä on käytännöllinen ja tarpeellinen vaate! Jo muutamanakin viileänä kesäpäivänä olen ottanut tämän käyttöön ponchomaisesti harteiden päälle pujoteltuna. Kädetkin saa vedettyä huivin sisään lämpimään ja viileämmällä säällä koko pötkön voi vetää alemmas lämmittämään takapuolta ja jalkoja. Talvella arvelen tämän toimivat ihan mainiosti myös tavallista runsaampana tuubihuivina.

Rialto Lace vahvisti sijaansa yhtenä ihanimmista lanka-suosikeistani, niin suloisen pehmoista ja täydellisen kutittamatonsa se on ja myös yllättävän lämmintä ohuuteensa nähden.

6 kommenttia:

 1. Kappa on kyllä ihana. Minun pitäisi tehdä omani valmiiksi, ennen talven pakkasia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla tätä kesä-kiritystä nopeutti se, että näin tämän erityisesti viileiden kesäiltojen vaatteena. Luultavasti tulee käytettyä talvellakin, jos ei ulkona niin työpaikalla, jossa on aina kylmä.

   Poista
 2. No on siinä saanut tikutella silmukan jos toisenkin, kaunis siitä tuli ja sitkeys palkittiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Tyytyväinen oon itekin, että jaksoin sinnitellä eikä jäänyt hyvä työ kesken.

   Poista
 3. Miekin tunnustan kuuluvani siihen joukkoon, joka naureskeli Kapalle ja vannoi ettei mokomaa ikinä neuloisi. Ja kappas, miullakin on Kappa puikoilla. Kirjavasta langasta tosin, toistaiseksi sitä on hauska neuloa värinvaihtelujen vuoksi. Saa nähdä mille talvelle valmistuu! Siun kokovartalosukka näyttää mainiolta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :) Mua rupes tää sun viesti hirveesti naurattamaan; miten sitä voikin ilahtua "vertaistuesta" näin höpsössä asiassa. :D

   Poista