sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Sukat nokkoslangasta

Reilu vuosi sitten olin kutsuvieraana Oulunkylän Lankamaailman blogitapaamisessa, josta sain lahjaksi kassillisen uutuuslankoja testattavaksi. Eniten kiinnostusta heti kättelyssä herätti ihanan pehmoinen nokkoslanka, Onion Nettle Sock. Miten kestikin näin kauan saada neulotuksi siitä jotakin? Mutta nyt ne on valmiit: nokkossukat.


Malli on Caoua Coffeen Longing for Spring, joka löytyy englanninkielisenä ilmaisohjeena Ravelrysta. Sukat neulotaan vapaista varteen tavanomaisella varpaista varteen -sukkien rakenteella. Mallissa tai ohjeessa ei ole mitään vaikeaa tai monimutkaista, mutta siitä huolimatta onnistuin sekoilemaan toisen sukan kanssa niin, että piti purkaa kolme tai neljä kertaa kantapään eri vaiheita. Tuli nyt sitten samalla testattua siis sekin, että nokkoslanka kestää purkamista, mutta muuttuu ärsyttävän halkeilevaksi usean purkukerran jälkeen... lopputuloksesta sitä ei kuitenkaan huomaa.


Muuten ensituntuma nokkoslankaan oli miellyttävä. Lanka on todella ohutta ja liukasta, eli ei ehkä ihan helpoimmasta päästä neulottavaa, mutta toisaalta neuleesta tulee ihanan ylellisen tuntuista ja siinä on upean kaunis kiilto. Ja tuntuu uskomattomalta, miten nokkosesta tehty lanka voikin olla niin pehmeää. Pehmeyden, sileyden ja kiillon takia muistuttaa oikeastaan silkkilankaa. Seuraava projekti nokkoslangasta tuleekin varmasti olemaan jotain muuta kuin sukat. Ihan mielenkiintoista testata miten sukat kestävät käytössä, mutta tämä lanka pääsisi oikeuksiinsa myös puserossa tai huivissa, enemmän silmien tasalla. Enkä usko että kutittaisi ketään.

22 kommenttia:

 1. Kauniit sukat! (: Mielenkiintoinen lanka, en tiennyt tuollaista olevankaan. :D Mutta enpä kauheasti lankakauppoja kiertelekään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nokkoskuitu on oikeasti mielenkiintoinen, varmasti ekologinen vaihtoehto, kun "haittakasvia" voidaan käyttää hyödyksi.

   Poista
 2. Tosi nätit sukat :) Mä en ole vielä päässyt kokeilemaan nokkoslankaa, mutta ehkä vielä joskus, sen verran kiinnostavalta näyttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Suosittelen kokeilemaan, sen verran kivan tuntuinen lanka ja nokkosilla on muutenkin oma kiinnostavuutensa tässä muodossa.

   Poista
 3. Jostain blogista luin, että nokkoslanka ei sukissa kestä. Parin-kolmen viikon käytön jälkeen kantapäissä oli nyrkin menevät reiät. Omia kokemuksia langasta ei ole. Langassa näkyy olevan kaunis kiilto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hyvin olla, nimittäin koko ajan näitä tehdessä muistin, että langassa olisi villan ja nokkosen lisäksi jokin vahvikematsku kuten sukkalangoissa yleensä, mutta nyt huomasin, ettei langassa olekaan muuta kuin villaa ja nokkosta. Tuskin siis kestää päiväkäytössä, harmi.

   Poista
 4. Nätit sukat! Toivotaan, että noin kivat kestäisi käytössä :).

  VastaaPoista
 5. Minä tein itselleni sukat nokkoslangasta joskus vajaa vuosi sitten ja hyvin ovat kestäneet. Tosin kengissä niitä ei juurikaan ole käytetty vaan kotisukkina lähinnä.
  Tytöllä nokkossukat on olleet käytössä tämän talven ja ihan kohtuulliselta näytti niidenkin kunto vaikka niitä on silloin tällöin käytetty kengissä ja muutaman kerran luistimissakin.
  Tästä langasta tekemäni huivi lähti lahjaksi eikä siitä ole kuulunut käyttökokemuksia, mutta itse sovitellessa tuntuma oli varsin miellyttävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kokemuksista! Uusia juttuja on aina mielenkiintoista kokeilla ja jos sitten joskus menee pieleen, niin onpahan tullut kokeiltua. Uskon että huivina on tosi ihana ja toivottavasti sukkinakin kestää edelleenkin. :)

   Poista
 6. Ihanan väriset ja näköiset sukat. Itse en ole nokkoslankaa koskaan kokeillut.

  VastaaPoista
 7. Sievät sukat! Minä neuloin tuosta langasta sukat viime kesänä, mutta käyttöön asti ne eivät ole vielä päässeet, joten en osaa sanoa mitään langan kestävyydestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivotaan että molemmilla kestää sitten aikanaan käyttöäkin. :)

   Poista
 8. Kestävyydestä on netissä sekä että, Hepsin blogissa on kuva todella reikäisistä sukista. Mulla on kestänyt hyvin ihan kengissäkin pidettynä. Se nokkonenhan tässä olis se vahvikelanka. Mä luulen, että kestävyyteen vaikuttaa myös paljon miten ihminen astuu, kengän vuorimateriaali, ja tietsti missä kunnossa jalat ovat (riivinrautakantapää varmasti kuluttaa langan kuin langan).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai se nokkonen tekee sen keston? Mielenkiintoista, kiitos tiedosta! Yksi juttu muuten myös, mikä vaikuttaa kestävyyteen, on se, että (ainakin mun mielestä) paljaassa jalassa sukka kestää paremmin kuin sukkisten päällä pidettynä.

   Poista
 9. Minä olen neulonut nokkoslangasta paritkin sukat, mutta ovat menneet muitten käyttöön. Minusta se on paksua sukkalangaksi, tavallisesti neulon 400m/100g langoista. Kiva neuloa muuten, mutta paksua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitkäköhän kerät mulle on sitten sattunut, kun musta toi tuntui ohuemmalle kuin sukkalangat yleensä? Vaikka ilmoitetun tiheyden mukaan on tosiaan paksumpaa. Ehkä erä-kohtaista vaihtelua. Tai onhan tuota olemassa paksumpaakin, ootkohan tehnyt siitä?

   Poista
 10. Aika unelmaiset ja kiva erikoinen lankavaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Aina kiva kokeilla jotain uutta ja nokkonen erityisesti on mielenkiintoinen.

   Poista
 11. Kauniit sukat! Mun nokkoslanka odottaa vielä neulottavaksi pääsyä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti!:) Kyllä se sopiva hetki vielä koittaa. ;)

   Poista