maanantai 1. joulukuuta 2014

Joulukalenteri, luukku 1: makoisat lasinaluset

Tervetuloa seuraamaan Langan päästä kiinni -joulukalenteria ja virkkaamaan joululahjoja koko joulukuun ajan!

Aloitan joululahjavalmistelut iloisilla lasinalusilla Repeat Crafter Me -blogin malliin. Linkistä löytyy alkuperäinen ohje englanniksi.
Käyttämäni lanka ja koukku ovat eri paksuiset kuin ohjeessa. Alkuperäinen lähde suosittelee H-koon koukkua, joka on meidän kokotaulokossa 5mm:n koukku ja lankana on "worsted weight", joka tarkoittaa jokseenkin paksua lankaa (Wikipedian mukaan 120-240m/100g). Itse käytin 4 mm:n koukkua ja langat ovat Nallea ja Woolia. Suosittelenkin valitsemaan sen paksuisen langan, mitä itseltä parhaiten sattuu löytymään näissä väreissä, sillä lasinalusten kanssa koolla ei ole ihan kamalan paljon merkitystä. Näiden läpimitta on noin 9cm.


Englanninkielisen ohjeen käyttämisen helpottamiseksi kerrottakoon, että chain = ketjusilmukka, single crochet (SC) = kiinteä silmukka, double crochet (DC) = pylväs, half double crochet (HDC) = puolipylväs, slip stitch = piilosilmukka. Jos kielivaikeuksia ilmenee, niin autan mielellään enemmänkin! En vain viitsi suoraa käännöstä toisen ohjeesta kokonaisuudessaan julkaista ilman lupaa.

Omenan lehteen käytin tätä Mamachee-blogin ohjetta.

Muut aluset olen oikeastaan tehnyt melko täsmällisesti ohjetta noudattaen, mutta mansikasta tuli tuolla ohjeella jotenkin pienempi kuin toisista alusista, joten virkkasin reunaan vielä yhden kerroksen piilosilmukoita. Mansikan kara jotenkin luontevammin asettui toisin päin kuin ohjeessa ja mansikan siementenhän pitää tietysti olla keltaiset. :)

Lopuksi liimasin tekstiililiimalla jokaisen alusen pohjaan sen muodon mukaiseksi leikatun huopakangaspalasen. Olisi ne voinut ommellakin kiinni, mutta tämä oli tämmöinen laiskempi ja nopeampi ratkaisu. Tekstiililiimaputkilossa luvataan, että kestää pesun jopa 60 asteessa, joten aluset voi huoletta myös pestä, mikä käyttöesineelle tietysti on edellytyskin.


Jos haluaa pelkistetymmän kattauskokonaisuuden, niin voi tietysti valita yhden suosikkihedelmänsä ja tehdä kaikista lasinalusista samanlaiset. Itse ajattelin kuitenkin, että erilaisista alusista voi olla hyötyä isossa porukassa; silloin ehkä erottaa helpommin oman lasinsa joukosta alusen perusteella.

7 kommenttia:

  1. Nää on ollu mun to-do-listalla jo pitkään. Tosin muuhun käyttöön kuiten lasinalusiksi :) En vain ole koskaan saanut aikaiseksi eikä ole ollut sopivia lankoja. Tosi hyvä idea lahjaksi :)

    VastaaPoista
  2. Ai miten hauska joulukalenteri-idea & sen ensimmäinen luukku! :D

    VastaaPoista
  3. Oi että, varsinkin nuo sitruskuvioiset on aivan ihania!

    VastaaPoista