torstai 4. joulukuuta 2014

Joulukalenteri, luukku 4: lumihiutalekoristeet

Lumihiutale on joulukoristeena klassikko ja niitä onkin monena vuonna tullut leikeltyä silkkipaperista ikkunoihin, mutta en ole ennen tullut kokeilleeksi virkata niitä. Tänä vuonna päätin kokeilla ja tämähän osottautuikin koukuttavaksi puuhaksi. Aloitin jo marraskuussa näillä isoilla hiutaleilla ja jatkoin sitten vähän pienemmillä. Ensimmäiset päätyivät ikkunaan roikkumaan, pienemmistä tein joulukuusenkoristeita. Ja koska kaikki eivät mahdu omaan kuuseen, niin lopuista tuli joululahjoja.


Lankana on Novitan Kotiväki ja virkkuukoukku on näissä kaikissa kokoa 2. Ripustuslenkki on tehty Novita Silveristä ja muovihelmet on kirppikseltä löytyneestä lasten kaulanauhasta. Ripustuslenkistä voi tehdä pidemmän, jos arvelee, että saajan olisi mukavampi ripustaa hiutale ikkunaan kuusen sijaan.

- Ylärivin hiutaleet on tehty Flower Girls Cottage -blogista löytyneellä ohjeella.
- Alhaalla vasemmalla olevan yksinäisen hiutaleen ohje on kuvallisena mallipiirroksena täällä. Linkin kahdesta ohjeesta käytin alempaa.
- Alhaalla oikealla olevat kukkamaiset hiutaleet on tehty tämän piirretyn ohjeen mukaan.
- Lisää kivoja hiutaleohjeita esim. täällä ja täällä.

Ja sitten viimeistelyyn eli lumihiutaleiden kovettamiseen. Tein sokeri-vesiseoksen siten, että sekoitin kiehautettuun veteen sokeria niin paljon kuin siihen imeytyi. Lisäsin siis sokeria pikkuhiljaa sekoitellen, kunnes sokerikiteet eivät enää sulautuneet vaan jäivät hippusina veteen leijailemaan. Sen jälkeen upotin lumihiutaleet veteen, puristelin liiat vedet pois ja pingotin jokaisen hiutaleen sakara kerrallaan leivinpaperilla päällystetylle pahville. Nuppineuloja tähän hommaan tarvittiin tosi paljon! Nuppineulojen "vähäisen" määrän vuoksi en pystynyt pingottamaan kaikkia hiutaleita samana päivänä, mutta käytin samaa sokeriseosta parina seuraavanakin päivänä ja se tuntui toimivan ihan yhtä hyvin.


Kun lumihiutaleet olivat rauhassa noin vuorokauden kuivuneet ja kovettuneet ihan korpuiksi, niin levittelin lopuksi vielä hiutaleiden molemmille puolille hopeista kimalleliimaa tuomaan lumikiteen säihkettä ja hohtoa ja laitoin hiutaleisiin ripustuslenkit. Muovihelmen ujutin solmun päälle kaunistukseksi.

Tämä on siitä kätevä lahja, että sen voi lähettää vaikkapa joulukortin mukana kirjekuoressa.

4 kommenttia:

 1. Kiitos, johan alkoi löytymään hiutaleitten malleja =) Nämä sinun onkin minusta parhaita, sopivan kokoisia juuri joulukortteihin laitettaviksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä sai tosiaan vähän kokeilla ennen kuin sopiva koko löytyi. Kun ohjeesta ei aina voi päätellä koosta mitään.

   Poista
 2. Mun pitää kokeilla näitä eri malleja, justiin viime viikolla koukutin itteni yhteen malliin ja jäin jumiin siihen, oli helppo ulkomuistista tehdä. Nuo meinaan on nättejä nuo viimeisimmät, muhkeimmat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se viimeisin on myös helppo ja varmasti jää ekan tai tokan hiutaleen jälkeen ulkomuistiin. Voisi toimia myös punaisena, joulutähtenä.

   Poista