maanantai 25. toukokuuta 2015

Virkkaajan kesäkengät

Osallistuin toukokuun alkupuolella Lentävän lapasen Virkatut kesäsandaalit -kurssille. Kurssilla oli huippuhauskaa ja nyt pari viikkoa myöhemmin valmistui kurssilla aloitetut mukavan rennot kesäkengät.

Langaksi suositeltiin merseroitua Cataniaa ja päädyin tuollaiseen keskisiniseen, jonka ajattelin sopivan hyvin farkkujen jatkeeksi. Yksi kerä riitti juuri ja juuri koon 37/38 kenkiin. Koukuksi valitsin 2mm:n koukun, koska se sattuu olemaan ainoa omistamani pieni koukku.

Saimme kenkään ihan virkkausohjeenkin, mutta katselimme myös inspiraatiokuvia muista erilaisista toteutusmahdollisuuksista. (Ja heti tuntui, ettei tuosta kurssista ehkä selviä vain yksillä kengillä...) Tarja esitteli omia, "ohjeen mukaan" tehtyjä kenkiään ja kertoi noin kahdestakymmenestä muutoksesta, joita oli ohjeeseen tehnyt - kuulin tämän suoranaisena kehotuksena heittää ohje jorpakkoon, joten eksyinkin omille poluilleni heti parin aloituskerroksen jälkeen.


Ekassa kuvassa tilanne heti kurssi-illan jälkeen, eli molemmista sandaaleista valmiina hyvä alku. Sitten Linia vei mennessään vähäksi aikaa ja vasta tänä viikonloppuna pääsin palaamaan kenkävirkkuun pariin. Perjantaina piti tehdä tätä tarkoitusta varten uusi visiitti Lentävään Lapaseen ja ottaa työhön lisää vauhtia. Ja pari hyvää neuvoakin lähti taas matkaan.


Kurssin hyödyllisiä oppeja oli se, että molempia kenkiä kannattaa tehdä samanaikaisesti samaan tahtiin. Tunnollisena oppilaana toteutin ohjetta aika kirjaimellisesti, edeten aina kerroksen pari kerrallaan kutakin kenkää. Muuten ei olisi varmastikaan tullut keskenään samanlaiset.

Ensin valmistui molempien kenkien päälliosa. Ohjeen mukaan päällimmäisen osan olisi muodostanut pelkästään kärjen puolikaari, mutta tuntui että ainakaan minun jalassani kenkä ei olisi sellaisenaan pysynyt. Katjun kannoilla- blogin Katju oli samalla kurssilla ja hän oli saanut kenkänsä valmiiksi jo heti kurssin jälkeen; sieltä sain idean virkata puolikaaren jatkoksi hitaasti levenevän suorakaiteen jalkapöydän päälle.

Ompelin ensin jalkapöydän päälle tulevan osuuden pohjaan kiinni ajatuksena tehdä pistokkaat. Sellaisinakin niistä olisi tullut ihan kivat, mutta alkoi sitten kuitenkin tehdä mieleni virkata kenkiin vielä takakappaleetkin. Ne virkkasin kahdesta osasta, jotka ompelin ensin kiinni etukappaleeseen, sitten takaa yhteen ja lopuksi kiinni pohjaan.

Ja se ompelu olikin sitten asia erikseen! Vaikka kurssilla oli näytetty miten pykäpistot tehdään ja miten ompelu aloitetaan, niin en millään meinannut päästä juonesta kiinni. Koska pääsin ompeluvaiheeseen myöhäisenä ajankohtana, niin en voinut kysyä keneltäkään (enkä tietenkään siirtää ompelua seuraavaan päivään). Sinnikkäällä netin selailulla ja usean yrityksen jälkeen homma sitten lähti käyntiin eikä se loppujen lopuksi ollut kovinkaan vaikeaa.


Tässä vaiheessa kengät olisivat periaatteessa olleet valmiit, mutta ne lipsuivat jaloissa ikävästi. Villasukkavuoden Marjaana ratkaisi saman ongelman lisäämällä nilkkaan remmin. Päätin kokeilla, miten käy jos virkkaan kengän suuaukkoon pari kerrosta vähän pienemmällä silmukkamäärällä. Ja sehän toimi. Tein yhden kerroksen kiinteitä, takaa korotin kerrosta vähän puolipylväillä. Toinen kerros tuli rapuvirkkauksella, puhtaasti koristeellisuuden vuoksi. Toimii! Kengät pysyvät hyvin jalassa ja tuntuvat tosi mukavilta.

Aika monta ylimääräistä työvaihetta tällä ohjeen hylkäämiselläni sain siis aikaiseksi, mutta tällä konstilla uskon saaneeni paremmin istuvat tossut kuin ohjetta seuraamalla.


Ja kesäkenkäkelithän ovatkin jo täällä, tämäpä sattui sopivasti! :D

13 kommenttia:

 1. Tosi kivat! Värikin on ihana. Ehkä pitäisi käydä ostamassa vielä toiset pohjat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Nää tuli kyllä lopulta niin nopeasti, toiset tulis varmaan vielä nopeammin... Kattelin netissä sellaisiakin ohjeita, missä aloitettiin pohjasta ylöspäin virkkaamaan suoraan kenkään, niitäkin tekis mieli kokeilla.

   Poista
 2. Onpa sievät kesäkengät, eikä tuu varmasti samanlaisia vastaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei varmasti ihan samanlaisia, samantyyppisiä saattaa muitten kurssilaisten jaloissa tullakin. :)

   Poista
 3. Onpa tosi kivat kengät ja varmasti mukavan tuntuiset jalassa. Sä oot niin sinnikäs ja kärsivällinen hakemaan tietoa. Mulla olis varmaan jääny kesken. Toi pohjan kiinnitys varmaan hankalaa. Onnittelut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En varmaan muuten olisi jaksanut ollakaan niin sinnikäs, mutta kun olin jo nähnyt kurssilla Tarjan ompelevan kengänpohjaa eikä se siinä näyttänyt yhtään vaikealta, niin sen perusteella uskoin selviytyväni. :)

   Poista
 4. Hienot on kengät! Mullakin on nuo pohjat odottamassa inspiraatiota :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tulee hieno inspiraatio! :D

   Poista