maanantai 22. joulukuuta 2014

Joulukalenteri, luukku 22: mukinlämmittimet

Jouluun on enää muutama päivä aikaa eikä mitään isotöistä lahjaa ehdi luultavasti enää tekemään. Mutta jotain pientä vielä ehtii. Mukinlämmitin on helppo ja nopea virkattava. Sen voi antaa lahjaksi mukin kera tai ilman.
Oikeastihan mukinlämmittimen käyttötarkoitus ei kai ole lämmittää mukia, vaan suojata sormia kuumuudelta. Voi olla, että se myös vähän hidastaa kuuman juoman jäähtymistä.


Näistä mukinlämmittimistä musta on virkattu seuraavasti: Virkkaa ketjusilmukoita sen pituinen ketju, että se yltää haluamasi mukin ympärille. Tämä on mitattu pahvista noutokuppia ajatellen, sillä sellaisen kanssa mukinlämmitintä yleensä eniten tarvitsee, mutta se sopii myös tavallisen juomalasin kanssa käytettäväksi. Kaikki seuraavat kerrokset on virkattu siten, että tehdään kerroksen alkuun kolme ketjusilmukkaa, sitten pylväs jokaiseen edellisen kerroksen silmukkaan ja lopuksi liitetään kerros yhteen piilosilmukalla. Näitä kerroksia tehdään, kunnes lämmitin on halutun korkuinen. Viimeisen yläreunan kerroksen olen tehnyt koristeellisuuden vuoksi rapuvirkkauksella.


Ruskeat mukinlämmittimet on tehty korvallista mukia ajatellen napillisina. tekoperiaate on muuten ihan sama kuin napittomassa lämmittimessä, mutta kerroksia ei liitetä yhteen, vaan jokaisen kerroksen lopussa käännytään ja kappaleesta muodostuu siis suorakaide. Lopuksi virkataan toiseen reunaan ketjusilmukkalenkit nappien sulkemista varten ja ommellaan toiseen reunaan napit.


Sydänkoristeet on tehty Salt for the spirit -blogin mainiolla kuvallisella ohjeella.

Jos mielesi tekisi mieluummin neuloa mukinlämmitin, niin olen tehnyt neulottuun mukinlämmittimeen ohjeen aiemmin ja se löytyy täältä.

3 kommenttia:

  1. Tosi hienot.Jos kiireiltäni en ehdi, niin kiitos tästä mukavasta joulukalenterista.On ollut ilo availla näitä luukkuja ja ottaa vinkkejä käsitöihin.
    Lämpöisen rauhallista joulua sinulle.
    T: Tytti

    VastaaPoista
  2. Kiitos, AnnaL ja Tytti! Mukavaa joulua!

    VastaaPoista