keskiviikko 1. toukokuuta 2019

Shifty -villapaita

Joskus törmää johonkin niin mielenkiintoiseen neuleohjeeseen, että se menee ohi kaikista muista jonossa olevista suunnitelmista. Tämä villapaita oli näitä projekteja, ihastusta ensisilmäyksellä.

Paidan on suunnitellut Andrea Mowry. Hän on parin viime vuoden aikana hyvin suosituksi noussut nuori amerikkalainen suunnittelija, jonka työt ovat nykyaikaisia ja muodikkaita sekä kekseliäitä tavoittelematta kuitenkaan liikaa erikoisuutta. Kannattaa tutustua töihinsä ravelryn suunnittelijasivuilla ja blogissaan Drea Renee Knits.


Malli on nimeltään Shifty Sweater. Nimi viittaa vaihtelevuuteen ja sitä malli tosiaankin tarjoaa upealla vaihtelevalla värimaailmallaan. Kaikki mallin langat ovat värjättyjä sillä tavalla, että niissä kiertyy kaksi eriväristä säiettä, joista toinen on liukuvärjätty. Omat lankani ovat Regia Colourlinea, jonka värejä katseltuani oikeastaan syntyikin välitön inspiraatio, että pitää heti päästä neulomaan juuri tätä paitaa.


Paidan valmistuttua pari ihmistä on tullut kehumaan, että onpa kaunista kirjoneuletta - mutta ehei, tässä ei ole kirjoneuletta käytetty (paitsi vähän niskan lyhennetyissä kerroksissa), sillä kuviollinen pinta on toteutettu mosaiikkineuleena. (Olikos tähän suomenkielinen termi kerrosrivinousu?) Se tarkoittaa sitä neuletekniikkaa, missä neulotaan joka kerroksella vain yhdellä värillä, mutta nostetaan osa silmukoista neulomatta niin, että ne muodostavat kuvion - ja illuusion kirjoneuleesta.

Paita on neulottu ylhäältä alas saumattomasti. Neulos on sen tyyppistä, että se vetää itseään kasaan ja oikenee (eli kasvaa pituutta) kun kastelee. Siksi kastelin työn pariinkin otteeseen keskeneräisenä arvioidakseni ensin helman pituutta ja lopuksi hihojen pituutta. Hihojen pituuteen olen tyytyväinen, mutta helmasta en ole varma, olisi se voinut olla ohjeen mukaisesti vähän lyhyempikin. Purkusuunnitelmia toppuuttaa hieman päättelyssä käytetty tubular bind off tekniikka, joka vei kovin paljon aikaa...

Alla olevista väreistä vaaleansininen on koko matkan jatkuva pohjaväri ja muut vaihtuvia kontrastivärejä.



4 kommenttia:

  1. Kaunis paita! Ja niin ihanat värit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuntui aluksi aika uskaliaalta ottaa näin erilaisia värejä ja näin monta, mutta lopputulos on yllättävän tasapainoinen kuitenkin. :)

      Poista