sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Prinsessalle kruunu vol. 2 ja kuvallinen ohje

Aiemmin keväällä tein pikkutytölleni kruunun, joka oli kyllä suloinen ja onnistunut muuten, mutta joka käyttökerran jälkeen kuului sama valitus: TÄÄ KUTITTAA!!! Niinpä lähdimme tytön kanssa lankakauppaan. Aivan ihana Silmu & Solmu Sastamalassa sattui kesälomamatkan varrelle, sinne siis. Tyttö hieroi noin kymmentä suunnilleen sopivan väristä kiiluvaista lankakerää otsaansa vasten ja lopulta löytyi täydellinen, kutittamaton kerä:


Virkkasin kruunun seuraavasti:

Ensin virkkasin 90 ketjusilmukkaa 3,5 koon virkkuukoukulla. Määrä voi olla muutakin, kunhan on yhdeksällä jaollinen luku.


Kannattaa välillä mallata käyttäjän päähän, että tulee sopiva määrä. Ketju liitetään renkaaksi piilosilmukalla.
 

Jokaiseen ketjusilmukkaan virkataan kiinteä silmukka, kerros liitetään lopuksi yhteen piilosilmukalla. Ensimmäinen kiinteä silmä korvataan ketjusilmukalla.


Toinen kerros kiinteitä silmukoita virkataan ensimmäisen kerroksen silmukoiden takareunaan. Tämäkin kerros liitetään lopuksi yhteen piilosilmukalla.


Seuraavaksi virkataan kerros pylväitä kiinteiden silmukoiden takareunaan. Kerroksen ensimmäinen pylväs korvataan kolmella ketjusilmukalla.


Lopuksi liitetään tämäkin kerros yhteen piilosilmukalla.


Seuraava kerros tehdään virkkaamalla pylväs ja yksi ketjusilmukka joka toiseen edellisen kerroksen silmukkaan.


Tämän kerroksen ensimmäinen pylväs ja ketjusilmukka korvataan neljällä ketjusilmukalla. Kerroksen viimeinen ketjusilmukka liitetään näistä kolmanteen piilosilmukalla.


Lopuksi tehdään vielä yksi kerros tavallisia pylväitä ennen sakaroita.


Sakaroiden teko alkaa. Ensin virkataan yksi kaksoispylväs neljänteen silmukkaan aloituskohdasta luettuna.


Samaan kohtaan virkataan kolme kaksoispylvästä lisää (eli yhteensä neljä). Sitten virkataan kolme ketjusilmukkaa ja kolmas ketjusilmukka liitetään ensimmäiseen piilosilmukalla. Näin saadaan muodostumaan pieni nyppylä sakaran huippuun.


Virkataan neljä kaksoispylvästä lisää (yhteensä siis kahdeksan) ja liitetään viimeinen kaksoispylväs piilosilmukalla neljänteen pylvääseen sakaran keskikohdasta luettuna. Ensimmäinen sakara on valmis.


Ensimmäisen ja toisen sakaran väliin virkataan yksi piilosilmukka, sitten aloitetaan toinen sakara samaan tapaan kuin ensimmäinen.


Virkataan  niin monta sakaraa kuin kierrokseen mahtuu. Tähän kruunuun tuli kymmenen sakaraa, kun aloitusluku oli 90.


Valmis kruunu:


Ja käytössä:


Koko työn tekeminen kesti alle tunnin. Kruunu on ollut jo monessa leikissä mukana jopa hiostavilla helteillä eikä kutittavuutta ole enää valiteltu.
Itseäni vähän harmittaa, että tästä tuli vähän lörpömpi kuin edeltäjästään - luonnollisesti, kun lanka kerran on ohuempi ja pehmeämpi. Saattaa siis olla, että kruunusta nähdään vielä vol. 3, vähän siintää mielessä idis tehdä seuraava versio samasta langasta kaksinkertaisena.

8 kommenttia:

 1. Kiitos kivasta ja selkeästä ohjeesta! Tein kruunun kaksinkertaisesta Novitan Silver-langasta, tuli mielestäni pehmeä mutta tukeva tulos. Saa nähdä huomenna mikä on kruunupään arvio :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kuinka kiva kuulla, että onnistui! Toivottavasti kruunupää tykkää. Meillä tämä on aina ajoittain edelleen kovassa käytössä ja on siis kasvanut käyttäjän mukana.
   Silver lankaa ei ole tullutkaan mieleen kokeilla, kiitos vinkistä.

   Poista
 2. Hei, ja kiitos ihanasta kruunuohjeesta! Perjantaiksi pitäisi saada kruunu, enkä osaa virkata. Kokeilen kuitenkin. Miten paljon laittaisit silmukoita kaksinkertaisella langalla ja minäkokoisella koukulla (tytär kota 3, py noin 50).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa mitata aloitusketjua tytön pään ympärille, niin tulee varmimmin sopivan kokoinen. Jos käytät tätä samaa lankaa kaksinkertaisena, niin 4-5 -koon koukku lienee sopiva. :)

   Poista
 3. Kiitos kruunun selkeästä ohjeesta!
  Olen lomaviikkoni (ja ikäkriisini...) innoittamana opetellut tällä viikolla virkkamaan. Ja ensimmäisenä työnäni virkkasin itselleni kruunun tällä ohjeella! Opin! Osasin! Ja valmista tuli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun onnistuit ja kiitos palautteesta! Näitä onnistumisia on aina kiva kuulla. :)

   Poista
 4. Kiitos ihanasta ohjeesta. Meni käyttöön : http://inthehouze.blogspot.fi/2015/09/virkattu-kruunu-linkki-ohjeeseen.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta, Minna! Ihana kruunu tuli teidänkin prinsessalle! :)

   Poista