lauantai 26. joulukuuta 2015

Kettukarkkia uudemman kerran

Olen tehnyt yhdet kettukarkkisukat aiemminkin. Tein ne tammikuussa 2013 ja ne on esitelty blogin ensimmäisessä postauksessa. Ovat siis olleet tykätyt ja runsaassa käytössä jo kolmatta talvea ja edelleenkin ovat ehjät ja muutenkin siistissä kunnossa, tosin nyt alkavat jo jäädä pieniksi. Tuskin olisin kuitenkaan innostunut tekemään toista paria samalla idealla, ellei kettukarkkisukkiin olisi tullut joululahjatoive veljentytöltä.

Päätin mennä sillä, mitä lankavarastosta löytyy ja niinpä keltaisen ja valkoisen 7-veljeksen kaveriksi tuli punainen Janne. Hyvin sopii veljessarjan jatkoksi. :) Selailin lukuisia erilaisia kettusukkien toteutuksia netistä. En kuitenkaan päätynyt matkimaan mitään mallia suoraan vaan tein vielä yhden verson joukon jatkoksi. "Luovan näkemyksen" lisäksi lopputulokseen vaikutti lankojen riittävyys; punaista kun ei ollut juuri enempää kuin mitä näihin sukkiin meni.


Mittailimme 12-vuotiaan kanssa jalkoja ja totesimme, että hänen jalkansa on jo jotakuinkin omani kokoinen. Saatoin siis käyttää omaa jalkaa mittarina, mikä helpotti koon pähkäilyä huomattavasti verrattuna aikaisempiin vuosiin.
Hyvät tuli. :)

Muokkaus. Nimetön komentoija huomautti, että olisi reilua mainita, mistä lähteistä sukkien suunnittelussa on käytetty elementtejä. Linkitän niistä osan nyt siis tähän sen mukaan kuin muistan; olen tehnyt sukat jo joulukuun alkupuolella ja siksi moni katseltu kuva on jo ehtinyt unohtua, joten kiitokset myös kaikille muillekin kettukarkkisukkien kuvia netissä jakaneille yhteisesti. Kuvahaulla löytyy monia hienoja toteutuksia. Siispä: kettukuvion kaava on Novitan sukka- ja lapasmallista. Yleisilmeen osalta katselin mm. näitä Vihreä Lanka -blogin kuvia ja niiden osalta taas on blogipostauksessa kerrottu, että on katsottu mallia Kardemumman talon kettukarkkisukista.

16 kommenttia:

 1. Oi miten ihanat. Niin karkit kerrakseen. Todella upea toteutus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvituulia! Pakkohan niitä karkkejakin oli pakettiin laittaa mukaan. :)

   Poista
 2. Ihailen kyllä taitoasi tuosta vain neuloa kirjoneulesukat! Ihanan makeat ketut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja minä ihailen taitoasi neuloa tuosta vain neulepaitoja! :D

   Poista
 3. Kyllä ovatkin upeat oikiat namuset

  VastaaPoista
 4. Sukista näkee ensi silmäyksellä, että malli on otettu Kardemumman talosta - oma "luovuus" on hyvin vähäistä. Ei luovuudeksi voi sanoa sitä, että tekee väliin yksiväristä sileää, kun kaikki muu on kopioitu toiselta. Olisi ollut reilua mainita, kenen luovuudesta on oikeasti kyse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt Anonyymi saivartelee. Eihän tässä blogissa sanota, että malli olisi oma. Kun vilkaisee linkin vuoden 2013 sukkiin ja Kardemumman taloon ei malli sielläkään ole oma vaan yhdistelty useammasta netin kettu mallista. Ja mallia löytyy myös itse Pihlaja karkeista ja Vallilan kettukuvioisesta verhosta. Joku oli kettuja neulonut Novitan sukkakilpailuunkin muutama vuosi sitten.
   Lasten tilaamissa töissä ei aina oma luovuus ja hyvä maku pääse esille. Ja joskus joutuu jopa kopioimaan. Pienimuotoinen yksityiskäyttöön tuleva kopioiminen sallittakoon, kunhan sillä ei aleta tekemään bisnestä.
   t. kopmar

   Poista
  2. Anonyymi olet aivan oikeassa, lisäsin postaukseen vielä kappaleen,jossa olen listannut inspiration lähteitäni. "Luovuus" olisi pitänyt alunperinkin laittaa lainausmerkkeihin, sillä en nyt oikeasti ajatellut olleeni kauhean luova kun tein todella suositusta sukkamallista oman vähän erilaisen version; lisäsin ne lainausmerkitkin nyt. Aina ei osaa kirjoittaessa ajatella, miten toiset esim. omaa sarkasmia tulkitsee, joten ihan hyvä että tulee palautetta. :)

   Ja kopmarille kiitokset myös, on totta että kyse on todella suositusta mallista ja sitä on näkynyt monessa paikassa melkein kyllästymiseen asti. Lasten toiveita on kiva toteuttaa, vaikkei ne itselle muuten niin innostavia olisikaan. :)

   Poista
  3. Tosi ihanan makeet kettusukat. Mulla on haaveissa tehdä myös jonkinlaiset kettukarkkisukat, ne on niin ihania. En vain tiedä onnistuuko yhtä hyvin kun sulla. Ja mun mielestä tuollaiset kommentit kuin anonyymillä on kyllä aiheettomia ja johtuvat ehkä osin kateellisuudestakin. Sen takiahan niitä omia töitä nettiin laitetaan että ne on kaikkien nähtävillä ja niistä voi mallia ottaa. Minä olisin iloinen jos minun töistäni joku saisi hyötyä ja iloa eikä lähdettä tarvitsisi mainita. Ja luovuutta sinulla kyllä on, ihan omasta takaa :)

   Poista
  4. Kiitos haaveileva polku! Minusta lähteen mainitseminen on kyllä paikallaan, jos on ottanut selkeästi mallia jostain tietystä työstä, mutta tämmöisessä tapauksessa, kun on katsellut useita eri kuvia, niin on vaikeampi alkaa listaamaan kaikkia eri malleja, joita on tullut vilkaisseeksi. Omasta mielestäni toteutukseni on erilainen kuin kardemummalla tai Vihreän Langan Vilmalla, mutta Anonyymin silmään ne ilmeisesti näyttävät hyvin samanlaisilta. Enkä tietenkään halua viedä kunniaa keneltäkään väärin perustein!
   Toisaalta mielestäni myös on luovuutta tehdä erilainen versio tai saada lanka riittämään hieman erilaisella toteutuksella, mutta eihän se mitään suurta taidetta ole, tavallista arjen luovuutta vain, mitä jokainen joutuu käyttämään vaikkapa laittaessaan ruokaa ja huomatessaan, ettei kaikkia aineita olekaan saatavilla.

   Mutta ilman muuta kannattaa lähteä tekemään jos kettusukista haaveilet, loppujen lopuksi malli on aika helppo - ja voihan kettuja tehdä vaikka vain yhden rivin varteen. :)

   Poista
 5. Kauniit sukat. Mielestäni kettukarkkisukkia on kyllä hyvin vaikea keksiä enää uudelleen eikä ole tarviskaan. Jos ideana on kettukarkki niin väkisinkin tulee neulottua samanlaisella tai ainakin samantapaisella kuviolla ja värityksellä kuin moni muukin. Se kai taitaa näissä karkkineuleissa olla ideanakin. Samoin jos ideaa hakee katsellen toisten tekemiä sukkia voi olla vaikeaa nimetä yksittäistä lähdettä idealleen silllä usein sovellus on pala sieltä toinen täältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäli sukat olisivat olleet kopio kardemumman talon sukista olisin ymmärtänyt kritiikin, mutta eiväthän nämä ole. Anonyyminä on helppo kritisoida. Tiialta kauniit ja tasaiset kirjoneulesukat :)

   Poista
  2. Kiitos Heffis! <3
   Noinhan se juuri on, että suositusta teemasta toteutukset on usein väkisinkin samantapaisia. :)

   Poista
 6. Ihanat karkkisukat. Mukavia loppuvuoden päiviä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mukavaa loppuvuotta sinullekin! :)

   Poista