lauantai 15. heinäkuuta 2017

See You There!

Kaksi ja puoli vuotta sitten osallistuin Lentävän Lapasen järjestämälle Top down -neulekurssille. Sen jälkeen on tullut tehtyä muutama neule ylhäältä alas saumattomasti neuloen, pikaisen laskutoimituksen perusteella 15 takkia, paitaa tai tunikaa (osa lasten). Mitään muuta tapaa en enää edes harkitse!


Mutta oikeastaan piti ruveta kertomaan, että tuolla kurssilla eräs toinen osallistuja aloitti tekemään tätä Joji Locatellin See You There -neuletakkia ja iskin siihen kaihoavat silmäni jo silloin. Kaihoavat siksi, että en uskonut omien taitojeni koskaan riittävän näin monimutkaisen näköiseen neuleeseen. Oikeassa varmasti olinkin sen hetkisten taitojeni osalta; en ehkä suosittelisi tätä kenellekään ensimmäiseksi top down -neuleeksi.


Onneksi taidot ja itseluottamus karttuvat kokemuksen myötä ja niinpä tänä keväänä uskalsin vihdoinkin tarttua tähän ihanaan ohjeeseen. Ja ei tässä ohjeessa sitten lopulta ollut mitään kamalan vaikeata. Joji Locatellin tyyli kirjoittaa ohjeita on perusteellinen, jokainen työvaihe on kirjoitettu tarkkaan auki kohta kohdalta. Tietysti vaatii vähän keskittymistä lukea montaa erilaista mallikertaa samanaikaisesti.


Ei voi kuin ihailla ja ihmetellä suunnittelijan taidokkuutta ja silmää kauneudelle. Kaikki on mietitty tarkkaan pienintä yksityiskohtaa myöten ja niissä yksityiskohdissa oikeastaan piileekin tämän takin ihanuus; kylkien valesaumat, hihojen pikkupalmikot, selän ja rinnuksen näyttävät palmikkopaneelit, huppu joka oikeasti istuu päähän (kuvissa huppu on harmillisesti vähän ryppyinen, koska olin juuri ottanut takin repusta).


Noudatin ohjetta täsmälleen kohta kohdalta ja takista tuli täydellisesti istuva. Ylhäältä alas neuloessahan on helposti mahdollista myös muokata ohjetta omaan vartalotyyppiin sopivammaksi, koska työtä voi sovittaa tekemisen edetessä.


Ainoa muutos ohjeen vartalo-osaan oli, että jaoin alareunan resorin silmukat siten, että valesauma jatkuu alas asti. Ihan viime metreillä päätin tehdä myös sellaisen muutoksen, että nappilistan sijaan laitoinkin takin kiinnitykseksi vetoketjun.

Löysin Järvenpään Tarjouspalasta täsmälleen oikean värisen vetoketjun, joka vain oli harmillisesti liian pitkä. Puuhakas Paja -nettikaupan FB-sivuilta löytyi kuvallinen ohje vetoketjun lyhentämiseen. Vetoketjun hampaita siis poistetaan yksitellen sivuleikkurilla yläpäästä ja sen jälkeen yläreunat taitetaan vetoketjun taakse, viimeisten väkästen väliin ommellaan stoppariksi lanka. Yllättävän hyvin onnistui ensikertalaiselta ja olin tosi tyytyväinen, kun ei tarvinnut tyytyä toiseksi parhaaseen värivaihtoehtoon. :)


Lankana on syklaamin värinen 7 veljestä. Tämä on ehdottomasti yksi suosikkiväreistäni. Langan sain joskus kauan aikaa sitten Novitalta blogi-yhteistyön merkeissä.

Joji Locatelli on yksi suosikki-suunnittelijoistani ja tämä on yksi hänen kauneimmista malleistaan. Lisätään siihen vielä lemppariväri, niin lopputulos ei voi mennä kovin pahasti pieleen. Ennustan tälle takille paljon käyttöä tulevaisuudessa! 

12 kommenttia:

 1. Wau! Kertakaikkisen hieno, kaunis, istuva jne. kaikki kehusanat ja värikin on upea.
  Näin se on, että jonain päivänä sitä vaan huomaa osaavansa, ja toisaalta näin vanhemmiten jonain päivänä ei enää osaakaan;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Enkä kyllä usko että tuo sinuun liittyisi, ettei enää osaa! :D

   Poista
 2. Kaunis takki ja niin ihanan värinen!

  VastaaPoista
 3. Todella upea! Joku huppari/vetoketju systeemi vois olla tosi kiva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vetoketju on monesti käytännöllisempi kuin napit, pysyy takki tiiviisti kiinni.

   Poista
 4. Wau, on kyllä hieno takki. Jälleen kerran harmittelen, että itellä ohjeiden luku onnistuu vain suomeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täytyy kyllä rohkaista, ettei se ohjeiden luku muilla kielillä multakaan luonnistunut vielä muutama vuosi takaperin, mutta niin se on opittavissa oleva taito sekin. Netistä löytyy neulesanakirjoja joilla pääsee alkuun. Ja suosittelen liittymään ravelryssa suomalaisten ryhmiin jos et jo oo, niin sieltä voi myös kysellä apuja johonkin kinkkiseen kohtaan. :)

   Poista
 5. Aivan uskomattoman nätti! Itselleni neuleohjeet ovat aika hepreaa vielä, mutta josko taito karttuisi vähitellen 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä se niin on että taito karttuu tehdessä. :)

   Poista
 6. Todella kaunis takki! Vetoketju olisi näppärä monessa takissa, mutta sen kiinnittäminen neuleeseen nätisti taitaa olla hieman työlästä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei se minusta sen työläämpää ole kuin nappien ompelu. Tosin voi olla, että mun kiinnitys ei ole sieltä siisteimmästä päästä, kun oon vaan ommellut sen käsin, mutta ei se päälle päin näy kuitenkaan. :)

   Poista