sunnuntai 27. toukokuuta 2018

Nikolai

Nikolai on puolalaisen Marysia Nodzykowskan suunnittelema pitkä ja kapea huivi, joka sopii yhtä lailla kaulahuiviksi kuin hartioillekin. 


Ohje on saatavilla ilmaiseksi englanninkielisenä suunnittelijan blogissa. Ohjeessa on pari ei nyt suoranaisesti väärin mutta epäselvästi kirjoitettua kohtaa. Jouduinkin neulomaan koko huivin käytännössä kahteen kertaan, kun huomasin alkuosan lisäyksissä ratkaisevan virheen vasta loppupuolella. Ja ei ollut sellainen virhe, jonka olisi voinut antaa olla. Kannattaa siis lukea koko ohje huolella ja ajatuksen kanssa läpi ennen aloittamista!


Huivi neulotaan poikittain aloittamalla toisesta kapeasta nurkasta. Alussa lisätään silmukoita, keskelle tehdään kaarevaa muotoa lyhennettyjen kerrosten avulla ja lopussa vähennetään silmukoita. Reunapitsiä tehdään koko matkan samalla toiseen reunaan.

Malli on alunperin vieläkin kapeampi, mutta monen muun tavoin muunsin ohjetta tekemällä lisäyksiä alusta asti tiheämmin. Ohjeessa tehdään alkuun lisäykset kahdeksan kerroksen välein ja myöhemmin neljän kerroksen välein, tässä on tehty koko ajan lisäykset neljän kerroksen välein. Ja lopun kavennukset toki samaan tapaan.


Tämä olikin ensimmäinen huivi jonka olen neulonut tällä tavalla poikittain. Oli mukava tapa neuloa, kun yksi kerros oli aina nopeasti tehty. Tykkään huivin pitkäkäisestä muodosta ja kauniista reunapitsistä. Ei siis mitään valittamista lopputuloksen osalta, vaikka ohjeen epäselvyys harmittikin siinä vaiheessa kun jouduin purkamaan jo lähes valmiin työn.

13 kommenttia:

 1. Onpa kaunis! :) Poikittain neulominen olisikin ihan mielekäs tapa tehdä huivi, ei olisi niin valtavaa määrää silmukoita puikoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Totta, oli kiva neuloa ja reunakin jäi tällä tavalla nätiksi. :)

   Poista
 2. Kaunis huivi! Onpa harmi, että ohje on epäselvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ainoa epäselvyys oli siinä, mihin lisäykset ja kavennukset tehdään; ne tehdään ainaoikean osion ja pitsireunan väliin, ei huivin reunaan. Muuten kyllä hyvä ohje, mutta tuo oli vaan sen luokan virhe joka todella näkyi koko matkalla ja vaikutti huivin muotoon.

   Poista
 3. Onpa sievä huivi :)
  Tympeää joutua purkamaan melkein valmis huivi, onneksi sulla riitti intoa jatkaa. Poikittain neulottava huivi olisikin mukava, kun kerrokset tulee joutusasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Halusin saada tän tehtyä, kun siitä oli tulossa muuten kiva, joten en antanut vastoinkäymisen lannistaa. :) Ja oli nopea neulottava, tuo poikittainen kulkusuunta lisäsi sitä vauhdin tuntua, että jatkuvasti etenee. :)

   Poista
 4. Kaunis ja romanttinen huivi! Mie en ole tainnut eläessäni lukea neuleohjetta loppuun ennen aloittamista, hyi miuta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! No enpä oo minäkään, eikä siitä oo ennen mitään vaikeuksia seurannut. Mutta tässä oikeesti ois ne lisäysten paikat (ehkä) tajunnut, jos ois lukenut mitä sanottiin kavennuksista. :D

   Poista
 5. Voisiko saada selkokielisen ohjeen suomeksi? kristiina.kentta@netikka.fi  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti sellaista ei taida olla saatavilla. :(

   Poista
  2. Hei!
   Minä olen kirjoittanut tuollaisen ohjeen, juurikin nimellä "Ohje Selkokielellä" ;)

   Poista