perjantai 13. heinäkuuta 2018

Virkatut kukkaverhot

Mökin ulkoaitta kaipasi uusia verhoja. Koska aitta on enimmäkseen lasten leikki-käytössä, niin verhoihin haluttiin iloisia muotoja ja värejä. Muistin ison kasan erivärisiä puuvillalankoja, jotka lankalaatikkoni pohjalla odottivat käyttöön pääsyä, joten ehdotin virkattuja, kirjavista kukista koottuja verhoja. Tähän päädyttiin.


Mieleen muistui juuri sopivan tuntuinen kukkaverhojen ohje, jonka olin nähnyt vuosia sitten Ravelryssa. Ohje on Åsa Bautovicin Japanese Flower Pattern, joka löytyy Åsan Bauta Witch -blogista. En ollut etukäteen huomannut, että blogi on ruotsinkielinen (innoissani vaan ihaillut kuvia ilmeisesti), mutta jotenkin kummassa sillä selvittiin - toki aika paljon auttoi ohjeen selkeät valokuvat työn eri vaiheista.


Teimme verhot yhdessä äitini kanssa. Tämmöinen useasta osasta koottu projekti sopii mainiosti yhdessä tehtäväksi ja onhan se mukavampaa ja joutuisampaa kuin yksin tekeminen. Alkuun vaati muutaman koekukkasen kummaltakin, että saatiin käsialat "synkronoitua". Päädyimme siihen, että äiti virkkasi 2,5mm:n ja minä 3mm:n koukulla, näin molempien kukista tuli saman kokoisia.

Ohjeessa on moneen muuhun "palaprojektiin" verrattuna mukavaa se, että kukat virkataan suoraan yhteen terälehtien viimeisellä kerroksella. Näin säästytään kokonaan siltä tuskaiselta ja loputtoman tuntuiselta lopun kokoamisvaiheelta, joka on tullut vastaan monen muun työn kohdalla.


Verho valmistui kahdestaan tehden nopeasti, parissa päivässä. Valmis verho oli vähän kiharainen ja käpristyvä, joten tuli mieleen että pitäisikö se tärkätä. Mitään tärkkiä meillä ei mökillä tietenkään ollut, mutta muistelimme että saahan sitä tehtyä vedestä ja sokerista. Tähän tärkkiliemeen tuli 1,5dl hanakuumaa vettä ja 1,5dl sokeria. Kaikki kukat kastettiin liemeen kokonaan ja ylimääräinen vesi puristeltiin pois. Sen jälkeen verho aseteltiin kuivumaan lopulliseen toivottuun muotoon vahakankaan päälle.

Tästä tuli meidän mielestä tosi kiva ja leikki-aitta sai entistä iloisemman ilmeen! Seuraavaksi ajattelimme virkata samoista aineksista aittaan vielä verhot oveen ja ovenpielukseen, joissa on pitkät ja kapeat ikkunat. Joten projekti jatkuu...

7 kommenttia:

 1. Kaunis verho! :) Itselläkin on aikomus tehdä joskus hamassa tulevaisuudessa samantyyppinen verho, joka koostuu pienistä pyöreistä paloista, kenties erilaisista. Katsotaan, josko sellainen joskus syntyisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Suunnitelmia kannattaa kypsytellä, niin ne aikanaan herää henkiin. :)

   Poista
 2. Upea verho, sopii hyvin kesämökkitunnelmaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hensku! Tää on tuommoseen pikkumökkiin siitäkin kiva, että päästää valoa läpi - säästää sähköä kesäaikaan.

   Poista
 3. Todella ihana verho, sain tästä kivan vinkin pojantyttären puumajan verhoiksi. Olen pähkäillyt pitkään millaiset tekisin, Kiitos siis vinkistä!

  VastaaPoista