sunnuntai 7. huhtikuuta 2019

Vintersol -villapaita

Olen jo pitkään ihaillut amerikkalaisen Jennifer Steingassin suunnittelemia villapaitoja, joiden tärkeimpänä suunnitteluelementtinä komeilevat toinen toistaan upeammat kirjoneulekaarrokkeet. Kun talvea oli vielä vähän jäljellä, niin päätin että on korkea aika aloittaa joku näistä paidoista, ennen kuin on liian lämmin. Langaksi olin jo hommannut Rowanin Felted Tweediä kolmessa värissä. Summamutikassa valitsin yhden paitamallin, Vintersolin. Nimi tulee Ruotsin tai Tanskan kielestä ja tarkoittaa talviaurinkoa tai talvista auringonpaistetta.


Vasta ohjeen ostettuani luin sen esittelytekstin. (Koska opin lukemaan ne etukäteen!) Ja huomasin, että tämä ei olekaan ihan perus- ylhäältä alas neulottu kaarrokepaita, vaan se tehdään "hybridinä", eli ensin kaarroke neulotaan alhaalta ylös ja sen jälkeen kaarrokkeen reunan väliaikaisesta aloituksesta poimitaan silmukat ja neulotaan loput paidasta ylhäältä alas.

Aloitustapa oli todella ärsyttävä, enkä enää toiste kyllä meinaa neuloa villapaitaa tällä tekniikalla. Usko koon valintaan meinasi loppua kaarrokkeen kohdalla, sillä paita vaikutti jättimäiseltä - ennen kuin kavennukset viimeistelivät muodon ja siitä tulikin ihan sopiva. Selän korotukset tehtiin kaarrokkeen alle, mitä tapaa hieman epäilin; yleensähän ne tehdään ylös niskaan. Ja ei tämä ainakaan minulle istu selästä ihan yhtä kivasti kuin perinteisellä tavalla tehdyt korotukset. Selän alaosaan jää vähän ikäänkuin ylimääräistä materiaalia pussittamaan.

Kaarrokkeesta alaspäin paita oli mutkatonta ja nopeaa neulottavaa. Helman ja hihojen pituutta oli tosin aika vaikea arvioida, kun lanka oli itselle uusi tuttavuus. Paita venyi (tai laskeutui) viimeistelyssä jonkin verran ja päädyin lyhentämään hihoja vielä kastelun jälkeen muutaman kerroksen. Helmankin lyhentämistä harkitsin, mutta päätin nyt ainakin toistaiseksi tyytyä tähän pituuteen.


Kokonaisuudessaan olen kuitenkin yllättävän tyytyväinen lopputulokseen. Halusin vähän ylisuuren "lököpaidan" ja sellaisen sain. Tämä on tosi mukava päällä ja nyt kevään aurinkoisina päivinä paita on mainio ulkoilupaita pitkähihaisen paidan päällä ilman takkia.

10 kommenttia:

  1. Ihana lopputulos! Itsekin olen katsellut näitä paitoja, mutta en missään vaiheessa ole lukenut tällaisesta tyylistä ;D No onneksi kerroit, olisi nimittäin jäänyt tämä tekemättä ;D Eli kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Tekotapa luki esittelytekstissä kyllä aivan selvästi, en vaan lukenut sitä. :D Suurin osa noista Jenniferin paidoista on kyllä neulottu ihan tavallisesti ylhäältä alas, miten satuinkin valitsemaan juuri tämän!

      Poista
  2. Kaunis kaarroke! Mulla on vähän samanlaisia kokemuksia ollut Steigassin ohjeista. Vastedes otan vain kaarrokkeen ja loput teen oman pään (tai siis aiemman kokemuksen) mukaan. Kaarrokkeen istuvuus mun mielestä määräytyy siitä miten se istuu olkapäiden ja kainaloiden kohdalla, eikä se niska siitä nouse jos sen kaarrokkeen alapuolelle laittaa lisää rivejä. Eihän se pääse sieltä kainoloiden alta mitenkää nousemaan ylöspäin... Toinen ongelmakohta mulla on ollut hihansuut, jotka hänen ohjeessa oli ihan älyttömän pienet. Eli taas oman pään mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Hihansuut taisin tehdä isomman koon mukaan, mutta katsoin tosiaan, että pienemmässä olisi ollut paljon vähemmän silmukoita. Taidan toimia jatkossa samoin kuin sinä, että sävellän itse. Sillä luultavasti tulen tekemään näitä ohjeiden pikku vajavaisuuksista huolimatta lisää, kun nuo kaarrokkeet on vaan niin hienoja! :D

      Poista
  3. Upea paita! Olen tätäkin mallia ihaillut, mutta taitaa kuitenkin jäädä tuon tekotavan takia minulta tekemättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Onneksi kaarrokemalleja löytyy toisenlaisiakin. Olishan tämänkin voinut kääntää ylhäältä alas tehtäväksi, mutta aattelin sitten, että tuleepahan kerran tämmönenkin kokeiltua. Eikä se nyt jälkeenpäin tunnu niin pahalta kuin siinä tehdessä. :D

      Poista
  4. Todella kaunis paita. minulla on tämä sama paita puikoilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ja varmasti tulee kaunis sun paidasta myös! <3

      Poista