sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

Sokerilla huurrettuja luumuja

Viime vuoden loppupuolella nuorimmalla tyttärelläni oli pianoläksynä Pähkinänsärkijäbaletista tuttu The Dance of the Sugarplum Fairy. Hän harjoitteli sitä musiikkiopiston joulukonserttia varten, joten nuo sävelet tulivat tosiaankin meille tutuiksi.

Suomeksihan tanssin nimi on käännetty Sokerikeijun tanssi ja vasta nyt kuunnellessani tätä tuttua kappaletta monia kertoja aloin miettiä alkuperäistä nimeä, Sugarplum Fairy eli Sokeriluumukeiju. Tosiaan, silloin Pähkinänsärkijän aikoihin sokeroidut luumut olivat lasten herkkua, kun karkkivalikoimaa ei samaan tapaan ollut kuin nykyisin.

Siitä sai inspiraationsa tämän mallin kuvio. Makeishaltijattaren maassa luumut kasvavat tietysti sokeroituina suoraan puissa.


Alkuun ajattelin, että idea pulleiden nyppyjen muodostamista luumuista sukissa on epäkäytännöllinen, koska eihän niitä voi pitää kenkien kanssa. Sitten keksin, että sukkiin voi tehdä taittovarren, jolloin luumupuun oksa nyppylöineen taitetaan kengän päälle.

Musiikin lisäksi toisena inspiraationa toimi lanka, nimittäin ihanan ihana KlompeLompe Spøt, johon ihastuin testineuloessani siitä Kattia kanssa -sukkia. Utuiset herkät värit ja pehmoinen tuntuma sopivat ajatukseeni unenomaisesta tunnelmasta, jota Päkinänsärkijäbaletissa tietysti pitää olla koska kyseessähän on unimaailma. Samaa pehmeää utuisuutta hain myös huurreluumuihin yhdistämällä tavallisen fingering-sukkalangan rinnalle kulkemaan mohairlangan.


Niin syntyi tämä malli, jota alunperin kutsuin mielessäni nimellä The Dance of the Sugarplum Fairy. Myöhemmin totesin, että se nimi ehkä sopii englanninkieliseen versioon, mutta suomeksi käännös ei toimi. Instagram-kuvan perusteella ehdotettiin nimeämistä kuurassa olevien puolukoiden tai herkän vanamon mukaan. Molemmat ovat kauniita mielikuvia ja sinänsä sopivia, mutta eivät liity alkuperäiseen ajatukseeni sokerin huurruttamista luumuista ja luumupuun oksasta.

Lisäksi tähän kevääseen tuli tämä korona-tilanne... aloin miettiä jotain sen suuntaista, että nythän kaikilla on katse loppukesässä; toive, että sitten oltaisiin  paremmalla puolella tästä kaikesta. Ja silloinhan luumupuut juuri tekevät hedelmää. Jotenkin tämä malli mielessäni on alkanut juontua siihen kaipuuseen. Loppukesän odotus tai jotain sen suuntaista.

Jos teille näitten mietteitten pohjalta tulee hyviä nimiehdotuksia tälle mallille, niin antakaahan ihmeessä kuulua! Voin vaikka palkita sopivan nimen keksijän jotenkin. :)


Jos joku jaksoi lukea tänne saakka, niin vielä yksi asia; mallia on parhaillaan testineulomassa yksi henkilö, mutta olisi kiva saada joku toinenkin testaamaan, sillä kokoja on kaksi. Tai vaikka parikin ihmistä voisi testata. Eli jos kiinnostaa niin ottakaa yhteyttä sivupalkissa näkyvään sähköpostiosoitteeseen. :) Muoks. Testineulojia löytyi jo, kiitos paljon mielenkiinnosta! ❤

12 kommenttia:

 1. Nuo voisivat olla jääkarpaloita. Niihinhän tulee makeutta kinuskikastikkeesta, ja puun voi tulkita karpalon rönsyiksi.
  Mirja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ehdotuksesta! :) Aika monet ovat nähneet nämä karpaloina ja sehän sopii, sillä pidän niistä. Varsinkin jäisinä ja kinuskikastikkeella! <3

   Poista
 2. Todella kauniit sukat. Minulle tuli mieleen huurteiset pihlajanmarjat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Syksyinen pihlajapuu marjoineen onkin yksi kauneimmista näyistä mitä tiedän. <3

   Poista
 3. Tosi kauniit! :) Taitaa olla olemassa semmoinenkin oikea lajike kuin sokeriluumu. Kävisikö se nimeksikin - Sokeriluumu? Tai Luumupuu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä lajike olikin mulle uusi tieto (en oo kovin perehtynyt puutarhaihminen). :D

   Poista
 4. Voi, kuinka kauniit <3 Kääntövarret ovat hyvä idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Käytän itse jatkuvasti tavallisia pitkiä villasukkia nilkkurin päälle taitettuna, niin nyt vasta keksin tämän, että voisihan siinä päälle taitettavassa osassa olla jotain nättiäkin. :D

   Poista
 5. Kylläpä olet kehitellyt todella ihanat sukat! Niin kauniit! Ja tosiaan sokeriluumukeijun tarina sai tarinan elämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja ihanaa että sait kiinni tarinasta! <3 Se on niin ihana, mutta ei välttämättä avaudu niille, jotka eivät tunne Pähkinänsärkijä -balettia.

   Poista
 6. Pitkästä aikaa löysin tänne! Voi hyvänen aika miten kauniit sukat, siis kertakaikkiaan! Oikeat hienostelusukat :)

  VastaaPoista