perjantai 9. huhtikuuta 2021

Öljylampun valossa

Mosaiikkikukkien jälkeen jäi päälle halu leikitellä mosaiikkineuleella. Suunnittelin sukkamallin hieman erilaista mosaiikkitekniikkaa soveltaen. Tässä neulotaan kahdella värillä vuorotellen aina yksi kerros kerrallaan. 

Idea sai alkunsa Sukka-Finlandian Latupartiossa (eli Zoomissa pidetyssä yhteisneulonnassa), kun joku puhui Aakkoshaasteeseen osallistumisesta ja siitä, kuinka kaikilla kirjaimilla alkavia malleja ei meinaa löytyä. Aakkoshaasteessa siis otetaan haasteeksi esim. vuoden kuluessa neuloa jokaisella aakkosten kirjaimella alkava neulemalli. Olen itsekin tällaiseen haasteeseen pari kertaa osallistunut ja muistan, kuinka esim. Ö ja Å oli tosi vaikeita. Aloin pyörittelemään mielessäni Ö-kirjaimella alkavia sanoja ja mieleen tuli öljylamppu (sellainen vanha myrskylyhty-mallinen) ja seuraavaksi mielikuva sen lepattavista varjoista seinillä lapsuuden mökki-iltoina. Sen mielikuvan siirsin tähän malliin.

Sukat neulotaan sport-vahvuisella langalla, mallisukissa Regia 6-fachs Color värissä flower sekä tummanruskea Teetee Pallas. Taustaväriksi sopii mainiosti jokin itsestään raidoittuva tai liukuvärjätty lanka. Olen tässä vaiheessa kirjoittanut malliin yhden koon, jossa jalkaterässä on 52 silmukkaa ja varressa 54 silmukkaa. Ohjetiheys on 24 s ja 36 krs / 10 cm, jolla sukasta tulee sopiva 37-39 kokoiseen jalkaan. Kokoa saa muunneltua muuttamalla ohjetiheyttä (eli vaihtamalla langan ja/tai puikkojen paksuutta). Sukka aloitetaan varpaista ja kantapään levennykset muodostavat kolmiokiilan sukan pohjaan.


Nyt toivoisin löytäväni mallille muutaman testineulojan. MUOKS: Testineulojat löytyneet. 

Kunhan testineulonta on valmis, niin ajattelin julkaista tämän ilmaisohjeena mahdollisimman pian, lahjana kaikille Aakkoshaasteen Ö-kirjainta pähkäileville.

2 kommenttia: