lauantai 8. helmikuuta 2014

Pipo Puro-langasta

Alkuviikosta valmistui pipo Novitan Puro ruskosta, mutta vasta nyt sain houkuteltua jonkun kuvaamaan sitä. Samalla kuvaamisen vaivalla laitoin kaulaan aiemmin valmistuneen tuubihuivin Puro kaarnasta ja siemailin kahvia edellisen postauksen "mukinlämmitin" sormiani suojaamassa.

Huivin ja pipon kokonaisuus olisi tietysti tyylikkäämpi, jos molempiin olisi riittänyt saman väristä lankaa, mutta muuten en voisi olla tyytyväisempi. Huivi on juuri sopivan kuohkea ja sopivan mittainen, pipo taas kooltaan, korkeudeltaan ja ulkonäöltään juuri minun makuuni sopiva ja olenkin sitä jo käyttänyt useana päivänä, vaikkei edes ole ollut mikään paukkuva pakkanen. Pipon rusko-väri erityisesti on ihana! Harmi, ettei sitä enää myydä, muuten tekisin kyllä vielä toisen huivin pipon värisenä.


Aloitin tekemään pipoa yhtenä aamuna junassa katseltuani edeltävästi kotona jotakin ohjetta, mutta heti alussa aloin tekemään mallineuletta väärin ja huomattuani sen myöhemmin tykkäsinkin tästä virheellisestä kuviosta niin paljon, että jatkoin samaa rataa loppuun asti. Eli voin nyt sanoa mallin olevan oma. ;)


Lanka: Novitan Puro rusko
Langan kulutus: Ihan pikkuisen yli yhden kerän verran meni pipoon, tupsuun sitten toki vielä vähän lisää
Puikot: 3,5 kokoinen lyhyt (40cm) pyöröpuikko sekä kärkikavennuksiin vastaavan kokoiset sukkapuikot
Koko: pienehkö naisen koko.
Ohje: Luodaan 80 silmukkaa kahdella puikolla. Neulo pyöröpuikolla suljettuna neuleena 2o2n joustinta 6cm. Seuraavalla kerroksella neulo ensin 1 nurin ja sitten 2o2n, kunnes kierrosta on jäljellä 1 silmukka, neulo se nurin. Tee näin 4 kerrosta. Seuraavat 4 kerrosta tee taas 2o2n kerroksen loppuun.


Tee näitä kahta neljän kerroksen satsia, kunnes pipo on halutun korkuinen, saa siis yltää ihan pään päälle ennen kuin kannattaa aloittaa kavennukset. (Tai tämähän on tietysti makuasia, mutta minun mielestä ei ole mitään ärsyttävämpää kuin pipo, joka ei ylety kunnolla korville.)

Kavennukset: Kavenna joka kymmenes silmukka, sitten välikerros. Seuraavaksi kavenna joka yhdeksäs silmukka, mutta ei samasta kohdasta kuin aiemmat kavennukset, vaan suunnilleen niiden puolivälistä. Ja taas välikerros. Seuraavalla kerroksella kavenna pois kaikki ne silmukat, joiden kohdalla kuviossa on vielä kaksi peräkkäistä oikeaa tai nurjaa silmukkaa. Silmukoita on nyt siis yhteensä 40; joka toinen silmukka on oikea ja joka toinen nurja. Sitten taas välikerros. Seuraavaksi koko kerros neulotaan kaksi oikein yhteen, jäljellä 20 silmukkaa. Välikerros ja kaksi oikein yhteen = 10 silmukkaa. Pujotetaan lanka kaikista silmukoista läpi ja päätellään.

Tein kavennuksen neulomalla oikein yhteen silloin, kun kuviossa pitikin neuloa oikein ja nurin yhteen silloin, kun kuviossa oli vuorossa neuloa nurin. Seuraavilla kerroksilla kavennusten jälkeen neuloin niissä kohdissa vain yhden oikein tai yhden nurin, muuten mallikuvio jatkui samoin kuin aiemminkin.

Lopuksi: tee tupsu ja ompele se kiinni.

9 kommenttia:

 1. VInkkinä: Lankatalo Tapion kauppa myy vielä Puro Ruskoa.
  Mullakin on sitä kaks kerää, kun vasta sieltä tilasin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, laitoinkin heti tilauksen menemään. :)

   Poista
 2. Tuo tuubihuivi on mun makuuni. Pipo on kiva ja sopii sulle tosi hyvin. Minustakin pipon täytyy ylttää korville, eihän siitä muuten paljon hyötyä ole. Tosi kiva kun jaksat ja viitsit laittaa ohjeita. Aion viimeistään ensi syksynä tehdä pipon ja tuubin. Ja kiva soveltaa välillä ohjeita, käyttää luovuutta, välillä onnistuu, toisinaan taas ei. Välil joutuu purkamaankin, mut tärkeintä silti tekemisen ilo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti. :) Joo, jotkut suunnitelmat vaativat kypsyttelyä. Taisin itsekin alkaa kypsytellä näitä jo viime talvena.

   Poista
 3. Nätti pipo ja kun se on Purosta, niin on varmasti lämmin. Tykkään kans Purosta, ihanan pehmeä ja lämmin lanka :)

  VastaaPoista
 4. Kaunis pipo ja kaunis tuubi! Puro on kyllä kovin mukava lanka, harmi että Novita siitä luopui! Kiitos kun laitoit ohjeen, miultakin löytyisi vielä muutama kerä puroa, niin niistä voisikin tehdä.

  VastaaPoista
 5. Kiitti Virpi ja Emilia! :) Mäkin oon Puron loppumista harmitellut. Ainoa muistettava asia sen kanssa on pesuohje. En ole kyllä mitään onnistunut vahingossa huovuttamaan, vaikka olen Puroa käyttänyt aika paljon.

  VastaaPoista
 6. Ihana pipo, tulee mieleen oma kouluaikani tuolla 60-70luvuilla. Silloin oli samannäköisiä päähineitä.

  VastaaPoista
 7. Kiitti! Tupsupipo taitaa olla aika ajaton klassikko, muistan niitä omiltakin kouluajoilta 80-luvulta. :)

  VastaaPoista