maanantai 7. syyskuuta 2020

Lankavärjäreistä ja arvonnasta

Kuten aiemmassa postauksessa suunnittelin, niin olen käynyt läpi BIPOC-värjärien lankakauppoja rasisminvastaiseen neulehaasteeseen liittyen. Esimerkiksi Loome tai Breathe in Craft out blogien listauksista pääsee hyvin alkuun tutustumisessa. 

Third Vault Yarn saa inspiraationsa väreihin scifin ja fantasian maailmasta.

Kauppoja on kaiken kokoisia ja näköisiä; on pieniä Etsy-kauppoja joihin päivitetään muutama uniikki vyyhti kerrallaan ja sitten ammattimaisemmin toimivia värjäreitä, joilla on isoja eriä ja vakiintunut valikoima. Halusin kokeilla ja tukea vähän molempia ja niinpä tilasin muutaman viikon kuluessa lankaa kolmesta eri nettikaupasta ja lisäksi pinssejä yhdestä. Olisi tietysti ollut kannattavampaa tilata vain yhdestä, sillä nyt sain maksettavaksi neljät eri postikulut, mutta koska aloitin koko haasteen kannatuksen vuoksi, niin siitä nyt tuli sitten tämmöisiä kuluja.

With Cherries On Top Too on pieni Etsy-kauppa, joka myy neuleohjeita ja neulomiseen liittyviä tarvikkeita.

Postikulujen ja mahdollisten tullimaksujen takia en päätynyt tilaamaan mitään valtameren toiselta puolen, mutta ihania kauppoja kyllä löytyi! Joissain niistä oli sellainen tarjous, että jos tilaa yli jonkun tietyn summan, niin saa postikulut ilmaiseksi kansainvälisesti, joten mietin, että joskus voisi jonkun oikein spesiaalisetin raskita tilatakin.

KISSI myy uniikkeja värjäyksiään pienessä Etsy-kaupassa.

Nämä kaupat, joihin päädyin, ovat nyt kaikki Englannista. Sieltä ei toistaiseksi tule tullikuluja, mutta brexitin myötä tämä saattaa muuttua, mikä on tietysti tosi harmi. 

Kaikissa palvelu oli todella ystävällistä ja sujuvaa. Yhdessä kaupassa oli hitautta toimituksissa koronatilanteen takia, mutta viivästyksestä tiedotettiin hyvin, eikä se mielestäni kauhean suuri edes ollut.

The Mimo Yarn Co tunnetaan rohkeista ja voimakkaista väreistään.

Lupasin arpoa jotain niiden kesken, jotka ovat elokuun loppuun mennessä käyttäneet Instagramissa #rasisminvastainenneulehaaste -hashtagia tai ilmoittaneet kiinnostuksensa haastetta kohtaan blogissa omalla nimellään. Päätin laittaa tähän arvontaan palkinnoksi toisen Nubian Queen pinsseistä. (Voittaja saa valita suosikkinsa kahdesta vähän erilaisesta pinssistä.) Suoritin arvonnan arvontakoneella ja se valitsi voittajaksi Instassa osallistuneen nimimerkin @pikkulutin. Onnittelut voitosta!

Koska tämä oli hauskaa, niin arvon toisen palkinnon niiden kesken, jotka osallistuvat haasteeseen ja kertovat siitä blogissa tai Instagramissa syyskuun loppuun mennessä. Kaikki tähän mennessä osallistuneet ovat mukana myös seuraavassa arvonnassa. Jokainen uusi blogikommentti ja #rasisminvastainenneulehaaste tagilla merkitty Instagram-kuva on uusi arpa. Seuraavaksi ajattelin arpoa pari Mimo Yarn -minivyyhtiä. Yksi vyyhti riittää esim. piristeväriksi sukan kärkiin ja kantapäihin. 

Alkuun kirjoitin haasteen yhteydessä BIPOC-suunnittelijoiden työn tukemisesta, mutta on tietysti yhtä tärkeää nostaa näkyväksi ja arvostetuksi kaikkea ihonvärinsä takia syrjityksi joutuneiden työtä, joten osallistua voi myös BIPOC-värjäreiden langoilla.

2 kommenttia:

 1. #rasisminvastainen neulehaaste on todella mielenkiintoinen. Se ottaa aikaa, samoin kuin mikä tahansa muu elämäntavan muutos. Etsin tänään lankoja villapaitaan, johon Joulupukki tuo minulle ohjeen. Etsinnän pohjana oli tämän blogipostin vinkit.

  1) ensiaskel on pitkään ollut BIPOC instafeeding avartaminen. Yksi uusi tili seurannassani on @ola.bout.handmade Nigeriasta. Hän neuloo syötävän ihania malleja

  2) Yksi niistä oli suunnittelijalta @twoofwands. Amerikkalainen, jonka blogista löytyi hänen mukanaolonsa rasismin vastaiseen asenteeseen 'fight against racism'

  3) langan valinta. Kovasti miellyttivät @offthehookflyy, @fruifulfusion ja @thirdvaultyarns - kaikki Brittejä ja kenelläkään ei ollut tarpeeksi mieleistäni lankaa villapuseroon. Kaikki olisivat värjänneet tilaukseen, mutta jotenkin se ei koukuta.

  4) Ohimennessä seikkailin @nomadnoos sivuilla. Firman omistaa sveitsiläinen nainen, joka tukee työllään Mongolian paimenien perinteistä, luontoa säästävää eläinvalikoimaa - lankojen pohjana esim kameli ja yak - ja työllistää Mongolian ja Nepalin naiskehrääjiä mm tarjoamalla lastenhoitoa kehruupaikalla. Maksaa myös kunnon palkan. Heillä menossa kirjan yhteityö japaninaisen @eritml kanssa. Tässä on mielestäni kiva linkki elämäntapaan ja ostospäätöksiin, joiden avulla kaikki maapallon ihmiset saavat työstään kunnon tulot tuhoamatta ekosysteemiä. Alihintaan ostaminen kun on myös rasismin muoto...

  5) Lopulta saavuin @ethelandemshop :iin. Lancashire. BIPOC omistajan kauppa myy BIPOC värjääjien lankoja ja myös isompien firmojen tuotoksia. Suurennuslasin alle jäi Fyberspates. Ilokseni heillä on 'Diversity Policy' mikä tarkoittaa sitä, että työnantajina he ovat sitoutuneet antamaan kaikille samat mahdollisuudet, ja sama politiikka pätee ulkoa ostettaviin palveluihin ja tahoihin joiden kanssa he tekevät yhteistötä.

  Eli mitä tämä blogiposti opetti minulle on se, että rasisismia vastaan voi toimia monella tasolla. Tukemalla BIPOC yrittäjiä ja seuraamalla BIPOC tilejä. Mutta se tarkoittaa myös sitä, että tarkistan miten kivat valkeat neulesuunnittelijat suhtautuvat rasismiin ja otan kantaa siihen miten isot firmat toimivat. Jos yhdellä on rasismin vastainen käytäntö käytössä voi minusta hyvin kysyä muiltakin isoilta firmoilta mitä he tekevät asian eteen. Asiakkaat jotka vaativat passiivisen rasismin lopettamista voivat saada muutoksen aikaan, varsinkin jos meitä on enemmän kuin yksi.

  Pikkulutin XXXX

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos todella hyvästä kommentista ja paneutumisesta aiheeseeh! Erittäin hyviä pointteja ja linkkejä (joihin aion perehtyä ajan kanssa kunnolla!).

   Tuo viimeinen pointti on tärkeä; se että valitsee vastustaa rasismia on myös sitä, ettei tue rasistisia toimijoita. Mikä taas vaatii paljon vaivannäköä ja virheitä sattuu varmasti, mikä on inhimillistä. Mutta pyrkimys siihen on hyvä olla. Ettei ainakaan tieten tahtoen laita rahaa sellaisille tahoille joiden etiikka ei kestä tarkastelua.

   Poista