tiistai 28. joulukuuta 2021

Ristipistoja, vohvelikirjontaa ja silmukointia

Esittelen vielä muutaman eri kirjailutekniikan, joita on tullut syksyn käsityökurssin innostamana kokeiltua. Nämä ovat oikeastaan kaikki entuudestaan tuttuja, mutta osasta aikaa on vierähtänyt edellisestä kerrasta paljonkin. 

Ristipistoista olin joskus lapsena innostunut (muistattehan ne 80-luvun kanavatyöt, jossa oli kuvio valmiina painatuksena?) ja vielä nuorena aikuisenakin muistan tehneeni jotain ristipistoin kirjailemalla, tyyliin kirjanmerkin jollekin sukulaiselle joululahjaksi. Sittemmin tekniikka on ollut pitkään unohduksissa. Nyt innostuin kokeilemaan sitä uudelleen joulukortin verran. Jouluseppeleen malli on äitini vanhasta ristipisto-ohjekirjasta. Kiva tekniikka, jota voisi hyödyntää useamminkin.

 

Toinen vielä kauemmin unohduksissa ollut tekniikka on vohvelikirjonta. Vohvelitöitähän oli aikoinaan tapana tehdä ala-asteella koulutöinä. Mieleen on jäänyt ainakin tällä tekniikalla tekemäni jumppapussi, joka oli käytössä peruskoulun loppuun, mihin lienee sittemmin kadonnut. Päätin, että tekniikkaa voi käyttää myös aikuinen ja kirjailin muutamia käsipyyhkeitä joululahjoiksi. Näitäkin oli kiva tehdä ja mielestäni tuli ihan nätit ja vakavasti otettavat, vaikka vohvelikirjonta ehkä lasten tekniikaksi mielletäänkin. :D Malli pinterestistä.

 


Lopuksi esittelen vielä pari vuotta sitten neulomani Kattia kanssa -sukat, jotka silloin jäivät viimeistelemättä. Nyt ne päätyivät joululahjaksi ja ennen sitä saivat silmukoimalla tehdyt silmät, posket ja nenänpäät. Silmukointi neulottuja silmukoita jäljittelemällähän on myös yksi kirjailutekniikka, joten sopii hyvin jatkoksi tähän postaukseen. Silmukointi on jäänyt minulla useimmiten kirjoneuleen ja intarsiatekniikan varjoon, mistä syystä sitä ei ole tullut usein käytettyä, mutta tällaisiin pieniin yksityiskohtiin se sopii kivasti. Ja miten paljon elävämmiltä kisut nyt näyttävätkään!

Malli: Kattia kanssa, Lumi Karmitsa

2 kommenttia:

  1. Hienoja käsitöitä ♡ Olen innostunut vohvelipyyhkeiden kirjomisesta. Tuttua hommaa peruskouluajoilta. Mukavia vuoden viimeisiä päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja kiva että oot myös innostunut. :) Mukavaa vuoden loppua sinnekin! <3

      Poista