sunnuntai 30. tammikuuta 2022

Umpihanki

Voi miten hyvin tämän lapasmallin nimi sopiikaan ulkoa näkyvään maisemaan juuri tänä aamuna, suuren lumimyräkän jälkimainingeissa! Umpihanki on Aino Vikmanin suunnittelema malli, joka sai inspiraation kuvioonsa vuoden 2020 Sukkafinlandia kisan lämmittelymallista, Tiina Kaarelan Liekki-sukista. Alunperin Umpihanki ilmestyikin ystävänpäiväyllätyksenä sukkafinlandian kilpailijoille, nyttemmin se on saatavilla ilmaisohjeena ravelrysta.


Umpihanki on rakenteeltaan mielenkiintoinen malli. Lapaset neulotaan kärjestä aloittaen. Ensin neulotaan lapasen kärkiosa ja paukalo peukalonhankaan asti, sen jälkeen osat yhdistetään ja aloitetaan samalla kiilakavennukset, kun neulotaan lapasen alaosa. En ole ennen neulonut kärjestä aloitettuja lapasia, joten en tiedä miten muuten tuon kiilakavennuksen voisi tehdä, mutta tässä se oli tehty niin, että muodostui intialainen peukalokiila. Se oli helppo tehdä ja siitä tuli huippuhyvä! 

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kokeilin intialaista peukalokiilaa ja täytyy sanoa, että sen istuvuus käteen on ihan jotain muuta, kuin perinteisellä kiilalla, joka parhaimmillaankin istuu mitenkuten ja tuppaa valahtamaan pois paikaltaan aika ajoin.

Lankana näissä Novita Nalle. Ohje on langan ja puikkojen suhteen joustava; se on kirjoitettu neljälle eri silmukkamäärälle ja sisältää lisäksi ohjeet koon muokkaamiselle.

6 kommenttia:

 1. Kauniit lapaset. Nimi sopii nyt tämän hetken maisemaan; lunta on kyllä yllin kyllin.
  Intialaista peukalokiilaa en ole kokeillut, vaikka monta kertaa on ollut mielessä. Nyt muistui taas mieleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 🥰 Suosittelen kokeilemaan ja tämä malli oli helppo ensimmäiseen kokeiluun, kun oli niin hyvin neuvottu. 😊

   Poista
 2. Kauniit lapaset! Minä en ole vielä aloittanut lapasia kärjestä, mutta kiinnostaisi kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Lankakeiju! <3 Mulla oli ennakkoluuloja kärjestä aloittamista kohtaan, esim. että olis vaikea tehdä sopiva koko, mutta ihastuinkin tähäm tapaan. Itseasiassa oli helppo saada oikean kokoinen. :)

   Poista
 3. Hienot lapaset ja värityskin passeli. Enpä ole koskaan aloittanut lapasia kärjestä. Eipä jäisi peukkuihin kesken, kuten mulla välillä jää. En kyllä ymmärrä miksi, kun peukalot tekee nopeasti. Intialiasta peukalokiilaa melkein ainoastaan olen tehnyt viime vuosina. Hyvän mallinen lapanen tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Varmaan vaikea tämän jälkeen palata tavalliseen kiilaan, tää on niin hyvä! Suosittelen kokeilemaan kärjestä aloitettua lapasta; kun siinä pääsee loppuun niin se on sitten valmis!

   Poista