sunnuntai 26. helmikuuta 2023

Koukutut lapaset

Edellisessä postauksessa nämä lapaset jo vilahtivatkin: Koukutut lapaset kiilapeukalolla. Ohje on Novitan Lapaslehdestä vuodelta 2014 ja sen on kirjoittanut Minna Metsänen.


Käsityön taiteen perusopetuksen nelivuotisella kurssilla Järvenpään opistolla on tämän lukukauden teemaana lankatekniikat. Meinasin vähän kyseenalaistaa, että onko tällä kurssilla tarjota minulle mitään uutta, mutta jo ennen ensimmäistä kurssikertaa opettajamme oli ehtinyt luetella useita lankatekniikoita, joita en ole koskaan aiemmin kokeillut, osaa en ollut edes kuullut. Mikäs sen hauskempaa kuin päästä kokeilemaan uusia tekniikoita tämän rakkaimman materiaalini parissa!


Ensimmäisenä uutuutena tartuin koukkuamiskoukkuun. Olen joskus pikkuisen kokeillut koukkuamista, mutta silloin tein edestakaisin virkatun työn yhdellä värillä. Suljettuna virkattu työ kahdella värillä oli siis aivan uusi juttu. Langaksi kaivelin laatikoiden kätköistä monta vuotta vanhaa Nalle Taikaa, joka kulkee työssä kaksinkertaisena. Beige lanka on vanhan vuosikerran 7 veljestä.


Tekniikka on yllättävän kiva. (Yllättävän, koska olin aiemmin mieltänyt tämän joksikin hankalaksi muinaistekniikaksi.) Hauskan näköistä pintaa syntyy joutuisaan ja lopputulos on todella lämmin, kulkeehan lanka työssä moninkertaisena. Koukkuttu pinta on myös hyvin tiivistä eikä siis tuulisella säälläkään päästä läpi. Nämä lapaset jäivätkin samantien omiin käsiin. Ne ovat ehdottomasti lämpimimmät itsetehdyistä lapasistani. Pidän myös niiden ulkonäöstä; pinta muistuttaa hauskasti vanhaa räsymattoa.

7 kommenttia:

 1. Onpa kauniit lapaset. Ja varmasti lämpimät 🤍 Voi, kun osaisi koukuta - olen monta kertaa sitä ihmetellyt, miten sen oppisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) You tube -videoitten avulla oli aika helppo opetella, vaikka toki sekin auttoi kun oli tuo kurssi ja opettaja apuna. :D

   Poista
 2. Onkin kerrassaan ihanat lapaset ja varmasti todellakin lämpimät 🥰

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hepsi! :) Tällä viikolla on tosiaan tullut pakkaskestävyys testattua, joten voin luvata että lämmittää! :)

   Poista
 3. Joskus ja varmaan just samaisen lehden mallilla tein yhden lapasen ja se jäi muiden täiden alle tai muuten vaan. Pari vuotta sitten purin sen ainokaisen. Mutta pitäisikö opetella uudelleen, on nimittäin niin kauniit nuo tekemäsi lapaset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!. Suosittelen kyllä opettelemaan, nimittäin neulottuihin verrattuna lämpimät, tietysti nätit myös. :) Ja lopulta tämä on aika nopea tekniikka kunhan alkuun pääsee.

   Poista