perjantai 3. helmikuuta 2023

Puinen valaisin

Nelivuotisella käsityön taiteen perusopetuksen kurssilla Järvenpään opistolla harjoitellaan monia eri käsityötekniikoita ja tekniikka vaihtuu puolivuosittain. Tähän mennessä on opiskeltu mm. kankaan värjäystä ja painatusta, kirjontaa, huovutusta ja vaateompelua. Viime syksyn teemana oli kovat materiaalit, eli kansantajuisemmin sanottuna perinteiset puukäsityöt. En ole kyllä koskaan minkään muun käsityötekniikan kanssa ollut niin kaukana mukavuusalueelta!

Ensin käytiin läpi koneiden käyttöä ja niihin liittyviä turvallisuusohjeita. Isot koneet hirvittivät aluksi. Ensimmäinen harjoitustyö oli kuvassa näkyvä pieni naulakko, jonka tekemisen yhteydessä päästiin ottamaan ensituntumaa koneiden käyttöön. 

Sitten siirryttiin varsinaiseen kurssityöhön, joka oli suunnitella ja toteuttaa valaisin puusta.

Päätin tehdä kattolampun ja koota sen puisista säleistä. Suunnittelin lampun ajatellen sen aiottua sijoituspaikkaa, tyttären kodin keittiötä, jossa on muutenkin retrotyylinen sisustus. Siksi koristelin säleet maalaamalla niihin retrotyylisiä kukkakuvioita. Kuvion valinnassa kuuntelin valaisimen saajien toiveita.

Jälkikäteen ajateltuna tekisin monta asiaa toisin ja suunnitelmakin olisi vähän erilainen. Oli vaikea lähteä suunnittelemaan esinettä materiaalista, jonka käytöstä ja mahdollisuuksista ei oikein ollut käsitystä. Olen kuitenkin tyytyväinen että valaisin tuli valmiiksi ja pääsi samantien käyttöön.

En nyt suorastaan suunnittele jatkaa puutyöharrastusta, mutta kyllä siitä jonkinlainen henkinen este poistui; voisin joskus harkita uudestaankin tehdä jotain puusta. Seuraavalla kerralla osaisi jo suunnitella työtä ja sen vaiheita huomattavasti realistisemmin ja yksinkertaisemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti