lauantai 15. huhtikuuta 2023

Vauvalapaset onteloneuleella

Järvenpään opiston käsityön taiteen perusopetuksen lankatekniikkakurssilla on kokeiltu hiljattain erilaisia neuletekniikoita. Yksi itselleni uusi tekniikka oli onteloneule. Neuloin oppilastyönä söpöt peukuttomat vauvalapaset, joita voi käyttää joko sinisinä harmaalla kuviolla tai harmaana sinisellä kuviona - tai miksei vaikka yksi kumpaakin. Malli on Ida-Maria Tyyskän suunnittelema Double knitted baby mittens.


Onteloneule on kuin kirjoneuletta, mutta sitä neulotaan samanaikaisesti vähän kuin peilikuvaksi työn nurjalle puolelle käänteisin värein. Tämä tapahtuu tikapuuneuleen tapaan niin, että puikolla on molempien puolten silmukat samanaikaisesti. Langat kulkevat työn sisällä. Näin syntyy kääntöneule, eli molemmat puolet ovat "oikeita puolia".

Tekniikka oli alkuun haastava ja prosessi sisälsikin jonkin verran purkamista ja uudelleen neulomista. Etenkin kavennukset tuntuivat hankalilta tehdä onteloneuleena. Kohtalaisen siisti jälki kuitenkin lopulta syntyi, ainakin ensimäiseksi onteloneuletyöksi. 

 

Tästä ei tullut lempparitekniikka, mutta tulipahan opeteltua tämäkin. Ja jos uudelleen tartun onteloneuletyöhön, niin ehkä valitsen mallin, johon ei tule kavennuksia.

4 kommenttia:

 1. En ole tätä koskaan kokeillut, mutta voin kuvitella, että vaatii opettelua 🤍 Mutta kauniit pikkulapaset olet tehnyt 💙

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En olisi ilman tuota kurssia ehkä jaksanut näitä väkertää (monine purkamisineen), mutta kiva että tuli opeteltua. :)

   Poista
 2. Hienot lapaset ja siistit. Yhdet lapaset olen tehnyt ko tekniikalla. Lapsenlapsi oli erityisen tyytyväinen niihin lapasiin, mutta niiden teko oli hidasta ja hammasten kiristelyä. Toisaalta täytyy aivoja aina vähän rasittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Ei ole jälki kyllä yhtä siistiä kuin mun kirjoneuletöissä yleensä, mutta ei kai sitä ekalla kerralla voikaan täydellistä tulla. Tuo on kyllä totta, että aivoille tekee hyvää vähän haastaa!

   Poista