lauantai 30. joulukuuta 2023

Cornus kauluri

Sain vinkin, että kauluri syksyisissä väreissä olisi mieluinen lahja eräälle. Kiinnostuin muutenkin kirjoneulekaulurin ajatuksesta, sillä sellaista en ole ennen tehnyt. Vaikka kaulurit muuten näyttävätkin olevan taas muodissa, niin kirjoneuleversioon ei montaakaan ohjetta löytynyt. Tämä oli malleista ehdottomasti upein, tosin saatan muutaman muunkin vielä toteuttaa.

Cornus kaulurin ja tuubihuivin ohje on Kajsa Vuorela Fredrikssonin käsialaa. Ohjeesta voi siis neuloa vain yläosan, jolloin siitä tulee tuubihuivi, tai neuloa vielä lisäksi etu- ja takakappaleen, jolloin muodostuu kauluri. Yläosassa neulotaan kirjoneuletta suljettuna neuleena, kuten esimerkiksi sukissa. Ihan helpoimmasta päästä kirjoneuletta kuvio ei ole, sillä neuleeseen tulee aika pitkiä langanjuoksuja suurten geometristen kuvioiden takia. Kuvion jatkuessa etukappaleeseen kirjoneuletta neulotaan tasona, mikä on tietysti paljon hankalampaa, kun kuviota neulotaan myös nurjalta puolelta. Tällaisia töitä en ole kauheasti tehnyt, mutta yllättävän nopeasti siitä kuitenkin sai juonesta kiinni.

Tein ohjeeseen muutamia muokkauksia. Ensinnäkin kauluksen yläreuna jäi ohjeenmukaisesti neulottuna herkästi rullaantuvaksi, mikä on ominaisuus joka minua neuleissa ärsyttää. (Joidenkin mielestä on ok tai voi olla tyylikeinokin, joten en sano että kyseessä olisi varsinainen vika ohjeessa, itse en vaan tykkää rullaavista reunoista.) Purin siis aloituksen ja poimin silmukat uudestaan puikolle ja neuloin taittoreunan, jonka ompelin kiinni kauluksen sisäpuolelle. 

Toisekseen halusin tehdä takakappaleesta tyyliltään enemmän yhteneväisen etukappaleen kanssa, joten neuloin sen sileänä neuleena ohjeen ainaoikean neuleen sijaan. Neuloin myös takakappaleesta saman pituisen kuin etukappaleesta.

Kolmas "muokkaus" oli se, että käytin ohjetta useampaa väriä. Tähän päädyin lahjan saajan toiveväreistä johtuen. Lähdin värejä kokeilemaan testausmielessä, sillä en ollut varma toimiiko tämä moivärisenä, mutta mielestäni sopii tosi kivasti.

Kaulurista tuli mielestäni tosi hieno. Tekemisen prosessi oli mielenkiintoinen, sillä pääsin kokeilemaan uusia tekniikoita ja olen noihin tekemiini muokkauksiin tyytyväinen. Olisin huolinut tämän itsellekin, mutta se päätyi tietysti lahjaksi sille, jolle sen neuloinkin. :) 

Tämän projektin myötä myös muistin taas pitkästä aikaa kaulurien olemassaolon ja sen, miten kätevä asuste se onkaan. Ehkä ensi vuonna syntyy lisää kaulureita.

2 kommenttia:

  1. On tosi hieno. Tuo reunus on paljon parempi kuin rullautúva reuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Niin minustakin, mutta taitaa olla makuasia. :)

      Poista