torstai 22. lokakuuta 2015

Jädepipon ohje

Keväällä osallistuin Kolmen kaverin ja Lentävän Lapasen järjestämään jätskipipokilpailuun. Piponi voitti kilpailussa taidokkaimman pipon tittelin tuomariston taholta ja myöhemmin se valittiin yleisöäänestyksessä vielä yleisön suosikiksi. Pyyntöjä ohjeeseen tuli useita, joten lupasin sellaisen kirjoitella kunhan kerkiän. Kesän ajan asia oli unohduksissa, mutta nyt on parhaat pipokelit juuri alkamassa, joten parasta ryhdistäytyä tämän asian kanssa!


Jätskipipo

Pipo on tehty Novitan Nallesta ja muista saman vahvuisista langoista, joita sopivissa väreissä sattui löytymään. Samaa paksuutta ovat esim. Novita Wool, Gjestal Maija ja Teetee Pallas.
Neuloin pipon 3,5mm:n pipopuikolla ja lopun kavennuksissa käytin sukkapuikkoja. Pipon voi tehdä myös pidemmän kaapelin puikolla magic loop-tekniikkaa käyttäen.

Ohje:
Luo 120 silmukkaa pohjavärillä (tai muu neljällä jaollinen määrä) ja aloita neulominen pyörönä. Tee alkuun 3cm 2o2n -joustinta. Neulo sitten kaksi kerrosta sileää ja aloita kuvio kaavion mukaisesti. Kaavioon olen piirtänyt sattumanvaraisen määrän jätskipikareita, mutta kuviota siis jatketaan koko pipon ympäri samanlaisena. Kaavion jälkeen neulotaan vielä 4krs sileää pohjavärillä ja aloita sitten kavennukset seuraavasti:
1. kavennuskerros: Neulo 18s oikein ja 2 oikein yhteen, jatka kerroksen loppuun.
Välikerros
2. kavennuskerros: neulo 17 s oikein ja 2 oikein yhteen, jatka kerroksen loppuun.
Välikerros
3. kavennuskerros: neulo 16s oikein ja 2 oikein yhteen, jatka kerroksen loppuun.
Tämän jälkeen jatka kavennuksia joka kerroksella vastaavasti, eli kavennusten väliin jää aina yksi silmukka vähemmän kuin edellisellä kerroksella. Jatka kunnes olet viimeksi tehnyt kerroksen, jolla kavennusten väliin jää 8 silmukkaa.
Seuraava kerros: Neulo 2 s oikein, sitten 2 oikein yhteen. Jatka kerroksen loppuun.
Seuraava kerros: Neulo 1 s oikein, sitten 2 oikein yhteen. Jatka kerroksen loppuun.
Viimeinen kerros: neulo koko kerroksen ajan 2 oikein yhteen. Pujota lanka läpi kaikista silmukoista ja päättele.
Lopuksi tee isohko tupsu joko tupsukehikolla tai vanhanaikaiseen tapaan pahvikiekkoja käyttäen. Ompele se kirsikaksi kakun (eli pipon) päälle.


Sitten voitkin lähteä ulos ja nauttia kylmästä säästä! :)

Jos teet pipon ohjeellani, olisi kiva kuulla miten onnistui ja samaten jos huomaat virheitä tai epäselvyyksiä ohjeessa.

17 kommenttia:

 1. Onpa todella upea pipo. Kuvio näkyy hienosti edukseen. Kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
 2. Söpö pipo! Täytyypä pistää ohje muistiin :)

  VastaaPoista
 3. Söpö pipo. Täytynee laittaa ohje korvan taa. Mutta mun on pakko tehdä tunnustus - tähän asti, ennen kuin luin sanan "jätskipipo", luulin, että ne on leivoksia...! Oon joskus nimittäin ilmeisesti tuon kilpailun bonganneena tms. nähnyt kyseisen pipon. :D Hetken hämmennyksen jälkeen olen nyt päivittänyt ajatukseni siis jäätelöön ja kääntänyt kuvion mielessäni toisin päin. :')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä ne minustakin vähän leivoksilta näyttää, mutta Kolmen kaverin oranssit jätskipikarithan siinä annoksineen. :)

   Poista
 4. Upea tuo pipo ja taidokkaasti tehty. Kiitos ohjeesta, vaikka en kyllä tiedä uskallanko lähteä kokeilemaan :)

  VastaaPoista
 5. Oi ihana, ilmankos on voittanut! Tarvitsen ehdottomasti jätskipipon.

  VastaaPoista
 6. Kyllä se on hieno. Mä en taida uskaltautua kirjoneuleeseen. Mäkin osallistuin ja sain sitä jätksiä monta litraa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin katsomassa kaikkia pipoja livenä ja ne kaikki olivat hienoja! Ja se jäde oli tosi hyvää. Mulle kävi vielä semmoinen tuuri, että lapseni eivät näihin jätskeihin kauheasti ihastuneet, joten saatiin aikuiset syödä kaikki ja ne kestikin sillä tavalla tosi pitkään. :)

   Poista
 7. Aivan mahtava pipo! Kiitos paljon ohjeesta ja ihanaa viikonloppua

  VastaaPoista
 8. Mahtavan suloinen pipo. Kiitos ohjeesta :)

  VastaaPoista
 9. Kiitos kaikille kommentoineille! <3 Kirjoneuleen haastavuutta pelkääville tämä on ainakin siitä hyvä harjoittelumalli, että yhtään pitkään langanjuoksua ei tässä mallissa ole! Mutta pääteltävää kylläkin, kun on niin monta eri väriä. :)

  VastaaPoista
 10. Kiitos Tiia tästä ohjeesta! Huippua, olet löytänyt jostain tuollaisen näppärän ruudukon kaaviolle. Täytyy laittaa työlistalle, tykkään tupsuista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tricksyknitter on palvelun nimi,missä voi ilmaiseksi noita kaavioita piirrellä. Oli kiva löytö!

   Poista
 11. Kiva malli ja hyvät ohjeet! :)

  VastaaPoista