lauantai 3. lokakuuta 2020

Neulotun neliön ohje

Olen tehnyt paljon juttuja virkatuista neliöistä, mutta suoraan sanottuna tykkään neulomisesta enemmän, joten jonkun projektin voisi toteuttaa neulotuistakin neliöistä. Kirjoitin neulottuun neliöön ohjeen ja ajattelin nyt jakaa sen teille. Olen piirtänyt muutaman kirjoneulekaavion malliksi, mutta jätän alimmaiseksi myös tyhjän kaavion, jos joku innostuu suunnittelemaan omia kuvioita.


 KESKELTÄ ALOITETTU NELIÖ NEULOEN

 

Luo neljä silmukkaa. Jaa silmukat kahdelle puikolle ja taita puikot toisiaan vasten. Tästä eteenpäin työskennellään suljettuna neuleena tämän keskikohdan ympäri niin, että neliö kasvaa laajeten sen ympärille. Pidä sitä puikkoa alempana, jossa on työskenneltävä lanka, niin että lanka on puikon oikeassa reunassa. Liu’uta kaikki silmukat puikkojen oikeaan päähän. 

 

  1. 1. krs. *Neulo ylemmän puikon molemmat silmukat etu- ja takareunastaan oikein (oet). Liu’uta silmukat puikon toiseen päähän ja käännä työ ympäri.* Toista toisella puikolla *_*. 

  1. 2. krs. Jaa silmukat neljälle puikolle seuraavasti: Neulo kaksi silmukkaa oet. (=4s)N Ota toinen puikko ja toista. Käännä työ, toimi toisen puikon silmukoiden kanssa samoin. Voit laittaa silmukkamerkin kerroksen vaihtumiskohtaan jos haluat. 

  1. 3. krs. Neulo 1 oet. Neulo sitten kaikki silmukat oikein, kunnes tulet puikon toiseksi viimeiseen silmukkaan. Neulo 1 oet, sitten vielä viimeinen silmukka oikein. Toista kaikilla neljällä puikolla. 

  1. 4. Tämä ja jatkossa kaikki parilliset kerrokset: neulo kaikki silmukat oikein. 

     

Toista kerroksia 3 ja 4 kunnes neliö on haluamasi kokoinen. Jos haluat raidallisen neliön, niin valitse valmiiksi raidoitettu lanka tai vaihda väriä kerroksen vaihtumiskohdassa. 

 

Jos haluat tehdä kirjoneuleneliön, niin voit harjoitella seuraavien kaavioiden avulla tai piirtää omia malleja. Kaavio neulotaan neljä kertaa jokaisella kerroksella, eli se toistetaan joka puikolla. Kuviovärin lanka kannattaa puikon vaihtumiskohdassa tai sen tuntumassa kiepsauttaa toisen langan ympäri. 

 

Osa kirjoneuleneliön lisäyksistä on tehty puikon viimeiseen silmukkaan, koska muuten lisäys sotkisi kuvion. Tällöin lisäys tehdään niin, että ensin nostetaan silmukan etureunasta kiepautettu lenkki puikolle ja neulotaan se, sitten neulotaan sama silmukka tavallisesti. Vaihtoehtoisesti voit tehdä lisäyksen toiseksi viimeiseen silmukkaan; muistä tällöin vaihtaa kontrastivärisen silmukan jälkeen pääväriin ennen lisäystä.


Kun neliö on valmis voit joko päätellä sen löysästi tai siirtää silmukat langalle, mikäli haluat myöhemmin yhdistää sen toiseen neliöön silmukoimalla.





 


Neliöistä voi koota peiton, tossut, paidan tai mitä vain keksii. Kahdesta palasta saa tyynyn - isommista neliöistä kunnon sohvatyynyn tai pienistä neliöistä kuvan tapaan pikkutyynyn, vaikkapa neulatyynyksi.

 


2 kommenttia:

  1. Kiitos! Ihana kun joku jakaa taitojaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä! Kiva vaan jos saa jonkun muunkin innostumaan! 😊

      Poista