torstai 24. lokakuuta 2013

Jouluinen Romanssi-sukkapari ja ohje

Eräälle kihlaparille on päätymässä lahjaksi tämä kahden sukkaparin pari, joka on tehty Roosanauha kampanjan Romanssi ohjeesta muokkaamallani versiolla. Lankoina 7-veljestä sekä toisen sukan punaisena lankana Gjestalin Janne. Jannen punainen on tummempi ja jouluisempi kuin 7-veljeksen punainen, siksi valitsin sen. Kuvissa se ei näytä kyllä ihan oikealta. Molemmat sukat on neulottu 3,5 koon puikoilla.


Näiden välillehän on ihan selvästi kehkeytymässä jotakin...


Näihin oli pyydetty ohjetta, joten tässä tulee sellainen kokoihin 38 (naisten) ja 43 (miesten). Koot luonnollisesti ovat suuntaa antavia ja riippuvat tekijän käsialasta. Suosittelen mallikuvion mittausta ja sen perusteella vähentämään tai lisäämään varren pituutta, jotta jalkapöydän päälle saadaan kokonainen mallikerta. Lankoina Novitan 7-veljestä sekä Gjestal Janne ja puikot kokoa 3,5.

En ole kirjoitellut paljoa ohjeita, joten toivottavasti tästä tulee ymmärrettävä. Pyytäkää ihmeessä täsmennystä, jos tarvitsee. Alkuperäinen ohje ja mallikuvio siis Taito-Pohjois-Pohjanmaa ry:n Romanssi.

Koko 38: Luo pohjavärillä 48 silmää ja jaa ne 4 puikolle, 12 silmää jokaiselle. Neulo yksi kerros 1o 1n pohjavärillä ja yhdistä samalla suljetuksi neuleeksi. Toiselle kerrokselle ota mukaan kakkosväri ja tee seuraavat 8 kerrosta joustinta seuraavasti: 1 oikein kakkosvärillä, 1 nurin pohjavärillä, jatka kerroksen loppuun.

Koko 43: Luo 52 silmää ja tee joustin muuten vastaavasti kuin edellä.

Tee 3 kerrosta oikeaa pohjavärillä. (Miesten sukissa 4 krs.) Kannattaa kuljettaa kakkosväristä lankaa mukana kiepauttamalla se pohjavärisen langan ympäri kerroksen vaihtumiskohdassa ainakin kerran.

Aloita kuvioneule puikoilla 1 ja 2 mallipiirroksen kohdasta, jossa sydänkuvion yläreuna alkaa. Puikolla 3 ja 4 neulo varren loppuun asti kuviota, jossa joka toinen silmukka neulotaan pohjavärillä ja joka toinen kakkosvärillä, kolmen kerroksen välein vaihdetaan värit päinvastoin (kts. kuva.) Naisten sukkaan tulee seitsemän kolmen silmukan muodostamaa ”raitaa” ja miesten sukkaan kuusi.

Katkaise kakkosvärin lanka ja aloita kantapää pohjavärillä neulomalla 23 silmällä vahvistettua neuletta 23 kerroksen verran (miesten sukassa 27 silmällä 27 kerrosta). Kantapään kavennuksissa silmät jakautuvat 7-9-7 (miesten sukassa 9-9-9). Eli lopuksi puikolle jää 9 silmää. Poimi kantatilkun reunasta vuoroväreillä 13 silmää (miesten sukassa 15 silmää) siten, että ensimmäinen ja viimeinen reunasta poimittu silmukka ovat kakkosväriä. Jalkapöydän päällä jatketaan mallikuviota. Neulo yksi kerros tällä silmukkamäärällä. Sen jälkeen aloita kiilakavennukset: jalkapohjan molemmissa reunoissa tehdään kavennuksia joka toisella kerroksella kakkosvärillä, kunnes silmämäärä on takaisin alkuperäisessä eli naisten sukassa 48 ja miesten sukassa 52 silmää. Jatketaan etupuolella mallikuviota ja pohjan puolella raidoitusta, kunnes jalkapöydän päällä on kaksi kokonaista mallikuviota. Tämän jälkeen katkaise taas kakkosvärin lanka ja tee sukan kärki loppuun pohjavärillä sädekavennuksin kaventaen. Päättele. :)

Sukkasadon Hillokellariin tämä oli sitten kymmenes parini, mikä ylitti täysin omat odotukseni. Ja onhan lokakuuta vielä jäljelläkin, jotta vielähän tässä on mahdollisuuksia parantaa. :)

8 kommenttia: