maanantai 13. lokakuuta 2014

Valepalmikkosukat

Yksi ennakkosuunnitelmani Sukkasatoon oli tehdä valepalmikkosukat.  langaksi valikoitui 7 veljeksen tämän syksyn uutuusväri fuksia. Tämä on yksi mun suosikkiväreistä, joten heti tämän uuden värin nähtyäni sormet alkoi syyhyämään tehdä tästä jotain. Ja nyt sitten tein.


Puikot oli bambuiset sukkapuikot kokoa 3. Enimmäkseen neuloin näitä työmatkaneuleena junassa ja bambupuikot on muuten kätevät siihen hommaan keveytensä ja liukumattomuutensa takia; ei ole vaarassa liukua lattialle junan tärähtäessä, kuten metallipuikkojen kanssa on joskus käynyt.


Valepalmikon ohje löytyy googlaamalla monesta paikasta, mutta laitan sen vielä tähän. Eli silmäluku on jaollinen viidellä ja aloitus on 3o2n -joustinta. Sen jälkeen jatketaan nurjilla nurjaa ja aloitetaan kolmella oikealla silmukalla valepalmikko:
1. krs. Nosta 1 silmukka neulomatta, neulo kaksi oikein, vedä nostettu silmukka neulottujen yli, neulo 2 nurin. Tätä viiden silmukan sarjaa jatketaan kerroksen loppuun sakka. Huomaa, että joka kuviossa on tämän kerroksen jälkeen yksi silmä vähemmän, mutta ei hätää, sillä silmäluku täydentyy takaisin seuraavalla kerroksella.
2 krs. Neulo 1 oikein, tee langankierto, neulo 1 oikein ja 2 nurin. Toista kerroksen loppuun.
3-4 krs. Neulo 3 oikein ja 2 nurin kerroksen loppuun.


Varressa näissä sukissa silmukoita on 50 eli kymmenen mallikertaa. Kiilakavennusten jälkeen jalkaterässä on 47 silmukkaa eli jalkapöydässä viisi mallikertaa + kaksi nurjaa silmukkaa toisessa reunassa symmetrisyyden vuoksi sekä pohjassa 20 silmukkaa.

Sukkasatoon tämä on neljäs parini ja varmaankin jää viimeiseksi, sillä olen nyt ottanut työn alle JYH:in aikana aloitetun villatakin, johon tuntuu uppoavan hurjasti aikaa.

13 kommenttia:

 1. Sievät valepalmikot ja ihana väri :)

  VastaaPoista
 2. Nätit ovat.
  Valepalmikot minäkin aamulla blogiini postasin :-)

  VastaaPoista
 3. Olen joskus tehnyt samantyyppiset valepalmikkosukat, mutta nämä sinun ovat paljon nätimmät! Taidan ottaa uuden kokeilun tällä sinun ohjeellasi :).

  VastaaPoista
 4. Onpa nätit ja ihanan väriset sukat. Kiitti ohjeesta :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos kaikille kommenteista! :)
  Satu: valepalmikot taitaa olla tämän hetken hitti, koska niitä on sukkasadossa näkynyt enemmänkin. Kävin katsomassa sinunkin sukkia ja nätit oli. :)
  Lotta: olen nähnyt myös muita vähän vastaavia ohjeita, joissa esim. välikerrosten määrä kuvioiden välissä vaihtelee. Tämän ohjeen valitsin ihan sattumalta ja kivalta se omaan silmään näyttää.

  VastaaPoista
 6. Iloisen väriset tyttömäiset sukat. Opin valepalmikkoa kutomaan vasta muutama viikko sitten "kudotaan villasukka turvapaikanhakijoille" -tapahtumassa. Tein siitä postauksenkin ja nyt työn alla vasta toinen noista silloin aloittamistani sukista. Tulen kyllä tekemään itsellenikin vastaavat, ehkä valkoiset. Kiitos selkeästä ohjeesta. Terkuin Riitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin katsomassa postauksesi, oikein hyvältä näytti! :)

   Poista
 7. Tässä laskin ja mietin että jos on 5 mallikertaa +2 niin se on 27 silmukkaa ja jos pohjaosassa on 30 silmukkaa niin se tekee 57 yhteensä, mutta ohjeessa sanotaan että jalkaterässä on kiilakavennusten jälkeen 47 silmukkaa. Olenko ymmärtänyt tässä väärin jotain??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot oikeassa, jotain siinä on väärin. Pohjan silmukoiden lukumäärä pitäis varmaankin olla 20.

   Poista
  2. Nyt kun oli aikaa ajatella tuo asia loppuun asti kaikessa rauhassa, niin korjasin virheen. Kiitos paljon kun huomautit; vaikka kyseessä on vanha postaus, niin tätä käydään tilastojen mukaan jatkuvasti paljon lukemassa, joten onhan se kiva että ohje on oikein. :)

   Poista
 8. Hei, montako silmukkaa laitoit puikollensa? ��

  VastaaPoista