perjantai 3. heinäkuuta 2020

Rasismin vastainen neulehaaste

Rasismin vastainen taistelu on ollut kansainvälisesti paljon esillä viime aikoina. Asia nousi otsikoihin USA:ssa sen jälkeen, kun mustaihoinen George Floyd kuoli poliisiväkivallan uhrina ja tilanne kaikessa kamaluudessaan tallentui videolle. Tapaus käynnisti mielenosoitusten aallot ja useita muita vastaavia kuolemantapauksia alettiin nostaa uudelleen esille ja vaatia oikeutta. Vaikka poliisiväkivalta ja USA:n oikeusjärjestelmän epäoikeudenmukaisuus on ollut keskustelun keskiössä, niin niiden lisäksi on avattu myös sitä näkökulmaa, kuinka historiallisesti koko yhteiskuntajärjestelmä on luotu epätasa-arvoiseksi ja muutoksen pitäisi tapahtua syvemmällä kuin vain näissä jäävuoren huippuina näyttäytyneissä räikeimmissä tapahtumissa. On syntynyt Black Lives Matter -liike, joka on levinnyt Amerikasta muualle maailmaan.

Myös meillä Suomessa asia on ajankohtainen ja tärkeä huomioida, sillä tutkimusten mukaan syrjintää ja rasismia kohdataan Suomessa enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa. Eriarvoisuuden juuret eivät täälläkään suinkaan ole viime vuosikymmenten muuttoliikkeessä, vaan samoissa vuosisatojen aikana muodostuneissa rakenteissa ja kolonialistisen sorron historiassa kuin muuallakin maailmassa.

Kansainvälisessä neuleyhteisössä eri kulttuuritaustoista tulevat ihmiset ovat alkaneet myös tuoda esille omia kokemuksiaan syrjinnästä. Räikeimmillään syrjintä on tietysti ihan avointa vihapuhetta. Lisäksi se on vaikkapa sitä, että ihmetellään avoimesti "osaavatko teikäläisetkin  neuloa?", että kieltäydytään palvelemasta asiakkaana lankakaupassa tai mustaihoisen neulesuunnittelijan promokuva raportoidaan loukkaavana sisältönä ja se poistetaan Instagramista, vaikka siinä kuvataan neuletakkia. Mutta pinnan alla tapahtuu paljon myös näkymättömämpää syrjintaa; yhteistyökuvioihin valitaan kerta toisensa jälkeen valkoihoisia suunnittelijoita, värjäreitä, lankakauppoja, valokuvaajia ja muita ammattilaisia. Vasta viimeisten parin vuoden aikana on alkanut näkyä enemmän monen värisiä ja kokoisia malleja esittelemässä neuleita, mikä on hyvää kehitystä.

Amerikkalaisen Tamy Goren suunnittelema Ashbrook-huivi. Kuva on lainattu suunnittelijalta hänen luvallaan.

Olen pitkään miettinyt voisinko itse jotenkin edistää tärkeänä pitämääni tasa-arvoisuuden lisääntymistä neulemaailmassa. Ajattelin, että ensimmäinen ja ilmeisin tapa on tukea ja tehdä näkyväksi värillisten neulesuunnittelijoiden työtä ja ostaa heidän suunnittelemiaan malleja. Kun katselen omia neulomuksiani vaikkapa viimeisen vuoden osalta, niin häpeäkseni on sanottava, että valkoiselta näyttää suunnittelijakaarti. Ainoastaan keväällä nelomani japanilaissyntyisen Midori Hirosen suunnittelma Ranunculus -paita on poikkeus. Jos kelaan aikaa taaksepäin, niin parin vuoden takaa löytyy maori-taustaisen Francoise Danoyn suunnittelema Tokerau -huivi ja toki jos lasketaan mukaan argentiinalainen Joji Locatelli niin häneltä olen tehnyt ainakin See You There -neuletakin ja Light Rain paidasta kaksikin versiota (2016 ja 2018). Vuonna 2015 olen näköjään tehnyt austraalialaisen Lynnette Hulsen Mini Motif  Baby Mittens -vauvalapaset. Eli neljä värillistä suunnittelijaa seitsemään blogivuoteen eikä heidän joukossaan ole yhtään mustaihoista suunnittelijaa. Alan hahmottaa mitä rakenteellinen syrjintä tarkoittaa; se on niin hienovaraista, ettei sitä itse edes huomaa tekevänsä. En ole huomannut valinneeni vain valkoisten suunnittelijoiden malleja, mutta jostain syystä olen niin tehnyt.

Gavriella Treminion suunnittelema Simone -paita. Kuva on lainattu suunnittelijalta hänen luvallaan.

Nyt kun tiedostin asian, niin päätin tehdä siihen muutoksen. Päätin että tästä eteenpäin kiinnitän erityisesti huomiota myös värillisten suunnittelijoiden malleihin. Ja miksipä en haastaisi mukaan muitakin? Niinpä syntyi ajatus rasismin vastaisesta neulehaasteesta. Osallistu näin; tutustu värillisten suunnittelijoiden suunnittelemiin neulemalleihin ja valitse suosikkisi. Osta ohje ja sitten vaan neulomaan. Merkkaa halutessasi työhön liittyvät kuvat  #rasisminvastainenneulehaaste hashtagilla Instagramissa. Voit myös kommentoida minulle instagramiin (@langanpaastakiinni) tai tämän postauksen alle osallistumisestasi ja vinkata muitakin tutustumaan tähän blogikirjoitukseen, ja/tai voit kirjoittaa asiasta itse lisää. :)
Käytä #rasisminvastainenneulehaaste hashtagia. Tätä kuvaa saa jakaa. Minut saa mainita tai olla mainitsematta haasteen yhteydessä. :)

Alkuun ohjeiden selailussa pääsee vaikkapa BIPOC in fiber -nettisivulta, josta voi haulla etsiä neulesuunnittelijoita (BIPOC on lyhenne sanoista Black, Indigenous and People Of Color). Myös neulesivusto Ravelryyn on koottu luettelo BIPOC- neulesuunnittelijoista (tämä oli mulle ehkä helpompi käyttää).


Listaan tähän muutamia upeita suunnittelijoita ja omia suosikkimallejani:

- Usalainen Tamy Gore on suunnitellut upeita huiveja, joista osa löytyikin jo neulottavien jonostani. Tämän haasteen ensimmäisenä työnä aion aloittaa hänen suunnittelemansa ihanan Ashbrook -huivin (kuva yllä). Myös Sweet Soul ja Relentless -huivit houkuttelevat.

- Usalaisen Gavriella Treminion malleista aion neuloa ensimmäisenä Simone- neulepaidan (kuva yllä). Kun kyselin lupaa käyttää kuvaansa, niin Gavriella kertoi samalla, että Simone-paidasta on ensi viikolla alkamassa yhteisneulonta, joten yritän ehtiä aloittamaan tämän silloin. Hänen malleistaan löytyy myös esim. super-mukavan näköinen Cuddle Weather Cardigan -neuletakki ja suloiset Little Darlings sukat.

- Usalainen Mara Licole on suunnitellut utuisen romanttisia pitsihuiveja, mm. The Rose That Grew From Concrete ja In Honor Of Her. Hänen käsialaansa ovat myös kauniit Solo Adventure- hattu ja saman sarjan kämmekkäät.

- Usalaisen Vanessa Smithin malleissa on tyyliä ja eleganssia. Hänen malleistaan puikoille saattaa päätyä vaikkapa Julissa-paita tai Twylem- tai Ardelise -neuletakki. Novemberist -settiin kuuluu kirjoneulepipo ja -kämmekkäät.

- Kanadalaisen Laura Chaun malleista kauniita ovat muiden muassa Dunworthy Cardigan, kesäisempi Butterbloom-paita sekä Ingersol-huivi, jonka voi tehdä valinnaisesti joko hartia- tai tuubihuivina.

- Usalaisen Jennifer Burken malleista ihastuttaa esim. Renovare-sukat (joissa onkin muuten käytetty lankana suomalaista Tukuwoolia), Harper-sukat ja Udoravia kämmekkäät.

- Austraalialaisen Lynnette Hulsen malleista uusimpana on aivan ihana Festivity-hartiahuivi. Silmää hivelevät myös upeat Mermaid Wake -sukat ja kaunis Allotrope Twist sweater -villapaita.

- Usalainen Jeanette Sloan on suunnitellut mm. kauniit Mrs T's Mittens -lapaset, jännästi helmin koristellut Sweet Brown -kämmekkäät sekä mosaiikkineuleella kuvioidun Hove Actually -paidan.

- Etelä-Afrikkalainen Noma Ndvolu on suunnitellut esim. kivoja ponchoja; kesäinen Razzle Summer Poncho tai lämpimämpi Highland Poncho. Thandeka on klassinen palmikkopaita ja Dark Forrest Shawl huivissa leikitellään hauskoilla lenkkihapsuilla.

- Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä on mainittava upea amerikkalainen suunnittelija Denise Bayron, jolta on pian ilmestymässä suomalaisen Laine-magazinen kustantama kirja, Handmade Wardrobe, jossa niin neulotaan, ommellaan kuin virkataankin. Hänen malleissaan on klassista pelkistettyä hienostuneisuutta, melkeinpä tekisi mieli kuvata tyyliään pohjoismaiseksi. Hänen malleistaan tekee mieli toteuttaa ainakin Wave of Change -neuletakki ja Grace -villapaita. Myös Hatdana -pipon ja huivin risteytys saattaa ilmojen kylmetessä päätyä puikoille.

Aion aloittaa oman Ashbrook-huivini näistä ihanista suomalaisten värjäreiden langoista. Tiedän että olisi hyvä tukea myös värillisiä värjäreitä, mutta toistaiseksi isot posti- ja tullimaksut ovat olleet esteenä.

Toivottavasti löysitte näistä linkeistä uusia inspiraation lähteitä ja tulevia projekteja. Ja toivon että joku innostuu lähtemään mukaan haasteeseen. Kertokaa ihmeessä myös omia suosikkisuunnittelijoitanne ja suosikkimallejanne, joita olette tehneet tai aikeissa tehdä BIPOC-suunnittelijoilta.

12 kommenttia:

  1. Hieno kirjoitus, pitääkin tutustua linkkaamiisi suunnittelijoihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kiva että innostut tutustumaan malleihin ja ehkäpä joku päätyy puikoillekin. :)
      Olin itseasiassa itsekin yllättynyt, että näin monta hienoa ohjetta on jäänyt kokonaan huomaamatta. Algoritmeistäkö se on kiinni, että pohjoismaiselle neulojalle näkyy vain tiettyjen suunnittelijoiden uutuudet esim. ravelryn uutuuksissa?

      Poista
  2. Hieno kirjoitus! Itse olen yrittänyt viime kirjoissani tuoda esiin värikästä ihmiskirjoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Oon huomannut että olet huomioinut monikulttuurisuuden mallien valinnassa. Se on hieno ja tärkeä juttu!

      Poista
  3. Mulle ei ole mitään väliä onko suunnittelija musta vai valkoinen vai minkä värinen tai onko hän lihava vai laiha. Mulle on tarkeitä että malli sopii mulle ja että siihen on sopivia lankoja varastossa. Usein suosin suomalaista. Olenko rasisti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et varmastikaan ole rasisti sen perusteella, miten valitset neulemalleja. ☺
      Rakenteellisella rasismilla tarkoitan sellaisia yhteiskunnan rakenteita, joiden perusteella toiset ovat lähtökohtaisesti paremmassa asemassa kuin toiset, halusivat sitä tai eivät. Vähän kuin sukupuolten epätasa-arvo työelämässä; nekin miehet hyötyvät työnhaussa ja palkkatasossa mies-sukupuolestaan, jotka eivät itse ole sovinisteja.
      Tapoja edistää yhteiskunnallista yhdenvertaisuutta on monia, tämä värillisten neulesuunnittelijoiden esille tuominen oli nyt vain yksi tapa mikä mulle tuli mieleen liittyen käsitöihin, koska tämä on käsityöblogi. Ja koska huomasin, että itseltäni nämä suunnittelijat on jääneet huomiotta ja heti kun lähdin tutustumaan heidän tuotantoonsa niin löysin paljon mieluisia malleja. 😊
      Kaikki tavat edistää ihmisten välistä tasa-arvoisuutta on yhtä arvokkaita! ❤

      Poista
    2. Jos Suomen väestöstä n. 5-7% puhuu jotain muuta kuin suomea äidinkielenään (Suomessa ei mitata etnisen vähemmistön määrää suoraan), niin miksi noin 5% noista suomalaisista suunnittelijoista ei tule etnisestä vähemmistöstä? Jos me halutaan, että kaikilla hyvillä Suomen neulesuunnittelijoilla on yhtälainen mahdollisuus saada neulemallinsa meille neulottavaksi on ensin neulojana hiffattava, että jotain on nyt vialla, joukosta puuttuu etniset vähemmistöt. Jos aktiivinen rasismi on agressiivista, niin passiivinen voisi olla sitä, kun ei aktiivisesti luoda tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. Black Lives Matters on tosiaan nostanut pinnalle kuinka muutosta on työstettävä akstiivisesti ihan vaan ruohonjuuritasolla

      Poista
    3. Tämä on hyvä esimerkki juuri näistä syrjivistä rakenteista. Noista prosenteista voidaan päätellä, että neulegenre myös Suomessa suosii suomalaissyntyistä, muuten meillä olisi esillä myös muualta tulleita suunnittelijoita.
      Ajattelen juuri noin kun kirjoitat, että yhdenvertaisuutta ei edistä se, että iso osa ihmisistä hiljaa mielessään tuumii, että rasismi on huono juttu. Asioiden muuttaminen vaatii aktiivista antirasismia.

      Poista
  4. Olipa kiinnostava postaus. Mistäköhän löytyisi suomalaisia etniseen vähemmistöön kuuluvia neulojia? Kiinnostaa ihan oman perheen kannalta miten muilla suomalainen kulttuuri sekoittuu luovuuteen. Ja onko suomalaisia neulesuunnittelijoita, joilla on etnisesti erilainen tausta? Lehdet ja langanvalmistajat tuntuvat käyttävän (supermarkettihintatasolla) vain ja ainoastaan supersuomalaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En löytänyt yhtään värillistä (tai siis värillistettyä) neulesuunnittelijaa, joka asuisi Suomessa tai kirjottaisi suomeksi.
      Omiin neuletuttuihini kuuluu kyllä muualla syntyneitä ja itse asiassa yksi heistä on tehnyt neulekirjan, puolalaissyntyinen Anna Mäkilä.

      Poista
  5. On taas ongelmat jollakin...
    Eipä ole tullut mieleenkään että jollain ihonvärillä olisi väliä kun löydän kivan neulemallin.
    Löysätkää pipoa please.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkoisena naisena valkoisessa yhteiskunnassa on helppo nähdä asia näin, että mitään ongelmaa ei ole; rasismi ei ole ongelma meille, koska järjestelmä suosii meitä, kiinnitimmepä siihen huomiota tai emme.
      Minulle kyse on ennemminkin halusta edistää yhteiskunnallista yhdevertaisuutta laajemmalla tasolla. Kyse ei ole pelkästään neuleohjeista vaan ylipäänsä mahdollisuuksien antamisesta vähemmistöjen edustajille. Tämän toteuttamiseen voi toki keksiä paljon erilaisia keinoja, joista neuleohjeen valinta on vain yksi tapa. Muita yhtä hyviä ja parempiakin tapoja löytyy ihan varmasti jos tämä ei tunnu sopivalta; tämä vain tuntui parhaiten liittyvän käsityöblogin aihepiiriin.

      Jos pipon löysäämisellä tarkoitetaan yhteiskunnallista välinpitämättömyyttä, niin se ei ole tie jonka haluan valita. Jos sillä taas tarkoitetaan huumoria ja hyväntahtoista sallivuutta kaikenlaisia ihmisiä kohtaan, niin kyllä kiitos. 😊❤

      Poista