sunnuntai 26. heinäkuuta 2020

Rasisminvastainen neulehaaste osa 3

Edellisessä rasisminvastaista neulehaastetta käsittelevässä postauksessa jo uumoilinkin, että vielä pitää tehdä kolmas lista bipoc-suunnittelijoiden ohjevinkeistä, koska esille tuntuu putkahtelevan jatkuvasti uusia nimiä ja ohjeita, jotka ansaitsevat esittelyn.

Haasteen alussa aloittamani Tamy Goren suunnittelema Ashbrook -huivi on edennyt mukavasti pikkuhiljaa, neulomisesta ja ihanista langoista nautiskellen.

Haasteeseen on tartuttu ihan mukavasti, mutta vielä lisääkin mahtuu mukaan. Huomasin myös, että en ole mitenkään määritellyt haasteen "sääntöjä". Oikeastihan mukaan voi lähteä ihan siltä pohjalta ja niillä säännöillä kuin itsestä tuntuu ja tärkeintä on osoittaa solidaarisuutta ja edistää tasa-arvoa, mutta olisihan se mukava jotain ekstraa keksiä tärkeän asian nostamiseksi. Eli arvontoja osallistujien kesken! Ajattelinkin, että voisin jotan kivaa arpoa niiden kesken, jotka elokuun loppuun mennessä ovat blogissa tai instagramissa ilmaisseet kiinnostusta haastetta kohtaan (esim. suunnitelmia työn aloittamiseksi, ohjevinkkejä, keskeneräisten töiden esittelyä tms.), eli ei mitään aikapaineita töitten valmistumisen suhteen. Ja koko haasteen aikarajaksi ajattelin loppuvuotta, eli jokin vielä mageampi arvonta tulisi sitten vuoden loppuun mennessä haasteeseen osallistuneiden valmiiden töiden kesken (voi siis olla useampi työ henkilöä kohden).

@hovilee on aloittanut #rasisminvastainenneulehaaste -neuleenaan Tamy Goren suunnitteleman The Drifter -huivin omavärjäämillään langoilla. Todella kaunis huivi tulossa!

Palkinnoista myöhemmin; olen ajatellut vähän selvitellä olisiko järkevien posti- ja tullikulujen päässä sellaisia bipoc-värjäreitä, joiden työtä voisi tässä yhteydessä tukea. Jaan toki tätäkin aihetta myöhemmin kanssanne!

Tässä on myös ihanasti tullut esille se miten yhteisössä jonkun ensin aloittamaan juttuun tarttuu joku toinenkin ja sitten kehitellään uusia juttuja. Esim. Instagramissa @pikkulutin keksi laittaa alulle myös uudet hashtagit #bipocneuloja, #bipocvirkkaaja ja #bipocompelut ajatuksena tunnistaa  ihmisten erilaiset taustat ja niiden vaikutuksen käsitöihin - ja arvostaa niitä!

Seuraavaksi @yarn_and_life heitti tämän neulehaasteen yhteydessä pohdintaa siitä, miten kirjallisuudessakin sitä helposti jämähtää tuttuun eurooppalaiseen/länsimaiseen kuplaan, jossa ihan asiaa ajattelematta lukee vain valkoisten kirjailijoiden kirjoja. Tähänkin haasteeseen kannattaa tarttua - lukeminen avartaa aina maailmankuvaa ja mahdollisimman erilaisten kirjailijoiden kirjojen lukeminen avartaa vielä enemmän! Itse luin (tai siis kuuntelin) heti haasteen saatuani parissa päivässä Trevor Noahin todella mukaansatempaavan Laiton lapsi -kirjan, jota suosittelen ihan jokaiselle. (Tähän mennessä olen kuunnellut äänikirjoja lähinnä autossa, mutta nyt tämä kirja tempaisi mukaansa niin, että käytin kuunteluun aikaa myös kotona ja huomasin, että se on mitä mainiointa tekemistä neulomisen ohessa.)

@yarn_end_life aloitti Dawn Landixin suunnittelemat Lyne sukat ja haastoi lukemaan bipoc-kirjailijoiden kirjoja. 

Sitten vielä @peppisleppis ehdotti, että kun olen kerran rohkaissut ihmisiä ottamaan lisää väriä instagramseurattaviinsa, niin miksen esittelisi seuraamiani tilejä muillekin ja suosittelisi niistä parhaita. Niinpä olen nyt ottanut tavaksi päivittäin suositella jotain bipoc-käsityötiliä Instagram Storyissani. Mukana on suunnittelijoita, neulojia, virkkaajia, ompelijoita, koukkuajia, tuunaajia - käsityöntekijöitä, joiden tilit ovat täynnä kauniita kuvia ja inpiraatiota. Tähän mennessä suositellut ovat nähtävillä highlights-osiossa IG-profiilissani.

Tuolta siis löytyy suosituksia bipoc-käsityötileistä ja lisään sinne joka päivä yhden niin kauan, kuin keksin niitä helposti. Saa myös ehdottaa omia suosikkitilejään!

Kiitos siitä että olette lähteneet ideoinenne mukaan ja keksineet uusia juttuja!

Ja nyt jatkuu hehkutuslista bipoc-suunnittelijoista ja heidän upeista neulemalleistaan:
 
- Anjali on intialainen neulesuunnittelija. Katsastakaa vaikkapa naisellinen, helmin koristeltu Grown-up Hira neuletakki (itse ajattelin tämän tehdä ehkä ilman helmiä), saman takin lasten versio Hira, suloinen lasten huppari Texo Pullover tai mosaiikkineuleella leikittelevä Varna -huivi.

- Japanilainen Hiroko Fukatsu on suunnitellut kaikenlaista ihanaa, esim. Hitofude Cardigan -pitsineuletakki, Myrten Mittens lapaset ja Tsubaki -palmikkoneule.

- Sachiko Burkin on japanilais-kanadalainen suunnittelija. Hänen tyylikkäitä mallejaan ovat esim. Fo Fir ja Salt Spring -pipot, Widdershins -huivi, Donguri -paita sekä lukuisat kauniit sukkamallit. Yhdet niistä on julkaistu Laineen 52 x villasukat -kirjassa, Vervain -sukat.

- Edellisen kaksoissisko Kiyomi Burkin on suunnitellut yhtäläisen upeita neuleita kuin siskonsakin. Erityisesti viehättävät kirjoneulepipot Blink Toque ja Deep Woods Toque, hauska intarsianeulepaita Origami Sweater, laatikkomainen neuletakki Kiyo sekä sievät Ghostwood lapaset.

- Dolly Raishram suunnittelee iloisia, värikkäitä ja tekstuureilla kekseliäästi leikitteleviä asusteita. Esim. Tricolor Fingerless Mitten -kammekkäät, Nip in the air- ja Peace Everywhere- pipot sekä Spring Bloom-, Girly Feeling-, 3D leaf-, Shapes and Sizes- ja Follow the Diamond- sukat. Ja tämä Doe-eyed Cuff to Cuff -paita on myös hieno!

- Rebecca McKenzie on suunnitellut mm. kauniin Stepping Stones neuletakin, The Mermaid kesätopin sekä sievän Vintage Tea Shoppe -huivin.

- Usalaisen Jen Peckin suunnittelukynästä on lähtöisin aivan ihastuttavat mosaiikkitekniikkaa hyödyntävät Laurel- ja Brome- huivit sekä jämälankatyöksikin soveltuva Beautifull Beast -huivi.

- Usalainen Kavitha Raman suunnittelee kauniita huiveja ja muita asusteita. Katsokaa ainakin nämä: Nasha sekä Latha -huivit ja suloinen lasten dinosauruspipo; Saurus Hood.

- Usalainen Marcelline Smith on suunnitellut mm. Pebbles & Pathways -sukat sekä Laineen 52 X Villasukat kirjasta löytyvät Intersections -sukat. Myös Ritual Shawl huivi on sievä.

- Japanilainen Junko Okamoto on suunnitellut mm. ihastuttavan Pam neulemekon, hauskan Sprout -liivimekon sekä The Twigs neulepaidan.

- Japanilainen Eri on suunnitellut mm. kauniin Shirakaba -pipon, ihanan Achikochi -kirjoneulepaidan, klassisen tyylikkään Camdeboo -palmikkopaidan sekä Haru Koharu -huivin.

- Singaporelainen Yamagara on suunnitellut mm. suloiset Gardener's Prayer kämmekkäät ja pipon, pelkistetyn kauniin Bay Cardigan villatakin sekä mielenkiintoisen Tin Roof topin, joka sopii vähän erilaiseksi vaihtoehdoksi viimeaikoina suosituille palkkiraitapaidoille.

- Usalainen Dawn Henderson on suunnitellut mm. upeat Gatsby- ja Siki- huivit sekä sievät Apart Together-, Asali- ja Lyne- sukat.

Gavriella Treminion suunnittelema Simone-paita on myös minulla työn alla ja edistynyt jo aika pitkälle.

Jos löydätte vielä uusia suosikkeja, niin vinkatkaa ihmeessä täällä blogin kommenteissa tai instagramissa. Huomaan, että löytämäni bipoc-suunnittelijat edustavat edelleen maantieteellisesti aika suppeata aluetta ja esim. Suomesta käsin vaikuttavaa bipoc-suunnittelijaa en ole löytänyt.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti