sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Käpysukat

Bongasin tämän sukkamallin jo kauan aikaa sitten ja ihastuin välittömästi. Kyseessä on Villaviidakon Emman eli Emma Karvisen Kuusenkäpy, jonka ohje löytyy Ullasta.

Malli jäi pitkäksi aikaa jonoon, koska huomasin heti ohjetta silmäillessäni, että tehdäkseni nämä sukat minun on opeteltava monta uutta juttua. Sukan  aloittamisen kärjestä opettelin vasta vähän aikaa sitten ja kiedottuja silmukoita tai ompelemalla päättelyä en ollut tehnyt koskaan.


Mallin kauneus kuitenkin houkutti niin, että päätin tarttua haasteeseen. Opettelin tällä kertaa taas kokonaan uuden aloitustavan, kahdeksikkoaloituksen. Oikein näppärä ja kiva tapa.


Kietomalla ja kääntämällä tehty kantapää on muunnos tiimalasikantapäästä, mutta tällä tekniikalla lisäysten kohdalle ei jää reikiä, kuten muuten joskus helposti käy. Oikein tervetullut uusi oppi siis tämäkin.


Silmukoiden päättäminen ompelemalla oli myös hauska opetella ihan vaan uuden taidon oppimisen ilosta. Jälki on tällä tavalla tehden kaunista ja siistiä, mutta reunasta ei tullut ehkä ihan tarpeeksi joustava makuuni. Tein kokeeksi toisen sukan reunan ensin löysemmin samalla tekniikalla, mutta liian löysänä reuna jäi lerpattamaan niin, ettei sukka meinannut pysyä jalassa lainkaan. Saattaa tietysti olla, että tämä taito vaatisi harjoittelua sen näppituntuman löytymiseksi, että mikä on paras mahdollinen kireys, mutta luulenpa, että jatkossa kuitenkin suosin jotain muuta tapaa päätellä sukansuu.


Ohje oli tosi selkeä ja perusteellinen, joten missään vaiheessa ei tuntunut hankalalta, vaikka olikin paljon uutta. Erityinen kiitos siitä, että oikea ja vasen sukka oli neuvottu molemmat erikseen. Yksi juttu mulla jäi tajuamatta, mutta se ei oikeastaan ollut ohjeen vika vaan oman hosumiseni; tajusin asian myöhemmin, kun pääsin ohjeessa eteenpäin, eli taas hyvä esimerkki, että ohje kannattaisi lukea ajatuksella kokonaan läpi ennen aloittamista. Kyseinen asia oli se, että kuvioneuleeseen saavuttaessa silmukoita vaikutti olevan puikoilla kaksi liikaan. Enempiä miettimättä kavensin ne vaan pois, mutta myöhemmin huomasin, että molempiin sukkiin olisi tullut ikäänkuin sauma, eli kuviovärinen raita nilkan sisäsyrjälle. Sen puuttuminen ei kuitenkaan millään lailla haittaa.


Jos nyt haluaisin saivarrella, niin kuvio muistuttaa mun silmään enemmän männynkäpyä kuin kuusenkäpyä, mutta ihana ja kaunis malli yhtä kaikki. :)


Viimeisessä kuvassa viisivuotiaan tekemä sommitelma kuvausta varten. :)


Lankoina ruskea Dropsin Fabel sekä keltainen Hot Socks Fashion. Molempia lankoja kului vajaa kerä yhteen sukkapariin; ruskeaa jäi vähän ja keltaista aika paljon. Puikot vaihdoin pienempiin aloitettuani ensin ekaa sukkaa 2,5-koon puikoilla. Alkoi tulemaan liian isoa, joten vaihdoin kokoon 2.

9 kommenttia:

 1. Kivat sukat. Kiva oppia jotain uutta ja onnistua siinä. Hyvin olet taas näissäkin onnistunut :)

  VastaaPoista
 2. Tosi sievät sukat ja hieno väritys :)

  VastaaPoista
 3. Ompa kauniit! Taitaa mennä itsellekin tuonne ohjejonoon. ;)

  VastaaPoista
 4. Voi hitsi, munkin on pitänyt tehdä nämä sukat vaikka kuinka pitkään. Taas alkavat kutkutella. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsä ja luonto liittyy niin saumattomasti Suomen kesään, että tää sopii just hyvin kesäkäsityöksi. Ja kun nää langatkin on tämmösiä ohkasia. :)

   Poista