lauantai 20. helmikuuta 2016

Alahovin sukat

Sain joululahjaksi kauan haaveilemani Sukupolvien silmukat -kirjan. En sinänsä kauheasti yllättynyt lahjasta, olinhan itse sen ostanut alennusmyynnistä ja laittanut pakettiin. Ajattelin olleeni aika kiltti viime vuonna. :) (Meidän kuusivuotias sai hysteerisen nauru-hepulikohtauksen tajutessaan, että olin paketoinut lahjan itselleni; niin ei voi kuulemma tehdä.)


Minulla on näköjään taipumus iskeä silmäni  niihin kaikkein haasteellisimpiin malleihin uusissa kirjoissa, olihan edellisestäkin kirjaostoksestani Puikkomaisterin sukkakirjasta ensimmäinen valintani Loistavat niityt. Ja nyt sitten en voinut päästä yli enkä ympäri siitä, että nämä Alahovin sukat on tehtävä alta pois ennen kuin voi ajatellakaan mitään muuta mallia.


Olen tehnyt kirjoneuleita paljon, joten en etukäteen ihan käsittänyt mallin haasteellisuutta. Mutta kolmen ja neljänkin värin kirjoneule on toki eri asia kuin kahden. Molempien sukkien kärkiosien teossa kesti varmaan yksinään kaksi iltaa ja varren kukkaraitojakin tein yhden illan kutakin. Luovuttaminen ei silti käynyt mielessä; kuvion kauneus palkitsee hitaan etenemisen.


Kantapää monine eri vaiheineen oli ihan jotain uutta, ei kuitenkaan vaikeaa kirjan hyvien ohjeiden ansioista. Kantaosa istuu jalkaan erityisen hyvin. Varpaista varteen neulottavien sukkien päättelyreuna kaksivärisine vinoraitoineen oli myös minulle uusi. Tykkään siitä yksityiskohdasta näissä sukissa todella paljon ja tulen varmasti käyttämään sitä myöhemminkin varpaista varteen neulottavissa sukissa.


Ainoa vähän ärsyttävä seikka näissä sukissa on se, että kolmella ja neljällä värillä neulotut kohdat tuntuvat selvästi paksummilta kuin kaksiväriset osuudet, kun olen kuljettanut lankoja mukana koko matkalla. Jos tekisin vielä toiset tällaiset (en tee), niin pistelisin osan kärjen silmukoista neulalla silmukoita jäljitellen, että kärki ei tuntuisi ihan niin paksulta. Varressa paksumpi raita ei ole niin häiritsevä.
Kaiken kaikkiaan tämä on upea ja kaunis ohje, niin kuin koko kirjakin.

Valokuvat on otettu neulekahvila Lentävän Lapasen antiikki-sohvalla, joka sopi mielestäni hyvin tämmöisten vanhan tyylisten sukkien kuvaukseen. Kiitokset Lentävälle Lapaselle kuvauspaikan lainasta ja Sirkulle kuvausavusta!

24 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos! Nämä on varmasti siellä sukupolvia sitten olleetkin pyhäsukat.

   Poista
 2. Upeat sukat! Mutta huh, neljän värin kirjoneule kuulostaa tosi vaikealta, kun kolmekin väriä on minulle jo liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siinä oli monessa solmussa. Mutta neljä väriä oli vain ehkä kahdella kerroksella kärjessä, joten sen verran kärsivällisyys riitti.

   Poista
 3. Kuka nyt niistä helpoimmista malleista aloittaa...?! :D En minä ainakaan. Ekaa neulepuseroa tehdessäni valitsin sitten sellaisen mallin, missä oli hirveän nätti pitsikuvio ja sitten tuskailinkin sen kanssa. :D Mut nätit sukat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villapuserosi on hieno eikä tosiaan ajattelisi, että se on jonkun ensimmäinen pusero! Joo, tuttua että kun johonkin malliin syntyy himo, niin siinä ei omat taidot saa olla rajana. ;) Ja silleenhän sitä oppii lisää.

   Poista
 4. Hienot! Niissä on ollut paljon työtä. Vaikka kärki onkin paksumpi, niin ainakin lämmittää kunnolla varpaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Noin mäkin ajattelin, että entisaikojen puulattioilla on varmaan ollut tarkoituskin pitää varpaat lämpiminä. Se kärki on vaan vähän hassun tuntuinen, kun se on paljon tönkömpi kuin muu sukka. :)

   Poista
 5. Todella ihanat sukat :)
  Lopputulos kyllä palkitsee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sepä näissä vaikeissa töissä just houkuttaakin, kun selviytyy sellaisesta mistä ei kuvitellut. :)

   Poista
 6. Kauniit sukat :) Itselläni ei kyllä riittäis hermot vastaavaan...kahdella langalla vielä jotenkin menee, mutta sitäkin yritän aina välttää parhaani mukaan...se on se hitaus kun pitää saada työ etenemään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä välillä kieltämättä tuskastutti! :)

   Poista
 7. Upeat, oot sie aika hurja! Mie sain saman kirjan jo viime jouluna, olen vasta ihaillut kuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Eipä mitään, mullakin on monta kirjaa, mistä oon vaan ihaillut kuvia. ;)

   Poista
 8. Upeat sukat ja ihan kuin Helsingissä tehdyt ; )

  VastaaPoista
 9. Upeat sukat olet tosiaankin tehnyt!! Tämä sukkapari on muuten mysteeri, sillä kukaan ei tiennyt sen alkuperästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kirjassa kerrotaan muutamia arvauksia sukkien alkuperästä; todennäköisimmältä tuntuu yhteys armenialaissukkiin, sen verran niissä on yhtäläistä ulkonäköä. Mutta varmaksi ei tosiaan tiedetä, ehkäpä se arvoituksellisuus on juuri osa tämän mallin mielenkiintoisuutta. :)

   Poista