lauantai 16. elokuuta 2014

Vielä ajatuksia värihaasteeseen liittyen

Vuoden alussa monet käsityöbloggarit lähtivät mukaan lankalaihis-haasteeseen, jossa lankojen kulutusta ja lankavarastojen vähenemistä (tai kasvua) seurataan punnitsemalla lankoja ja valmiita töitä. Itse en siihen haasteeseen lähtenyt mukaan, koska jotenkaan ei tuntunut, että mulla nyt liikaa lankoja olisi. Ja jos onkin, niin kyllähän niistä aina tulee yhtä ja toista tehtyäkin.

Mutta värihaaste paljasti totuuden, joka on tämä:


Lankaa on tosi paljon. Monelle langalle on joku projekti (ainakin ollut) mielessä, mutta ei niitä kaikkia ehdi millään toteuttaa, ennen kuin tulee uusia projekteja ja uusia lankoja tilalle.

Sinänsä mua ei haittaa se, että lankoja on paljon. Nehän on ihania. Mutta se kyllä vähän harmittaa, että niin paljon on jäänyt käyttämättä. Paljon hyviä ideoita on jäänyt toteuttamatta, jonnekin Ravelryn ja Pinterestin uumeniin, erilaisiin printattuihin ohjeisiin ja lehtiin ja kirjoihin, omaan päähän.

En siis edelleenkään aio punnita lankoja tai valmiita töitä, mutta aion miettiä jatkossa lankaostoksia kahteen kertaan ja panostaa sellaisiin lankoihin, joista oikeasti tulen tekemään jotakin joskus lähiaikoina. Ja aion entistä tarkemmin etsiä materiaalit tuleviin töihin olemassa olevista varastoista. Ensisijainen tavoite ei ole se, että lankoja olisi vähemmän, vaan se, että nämä ihanuudet pääsevät ansaitsemaansa käyttöön ja että saisin aiemmin suunnittelemani projektit toteutettua - ennenkuin suunnittelen taas uusia. :)

Tässä vielä linkki alkuperäiseen KnitCrochenatorin värihaasteeseen.

11 kommenttia:

 1. Tuo kuva langoistasi on kuin iloinen tilkkutäkki. Lankaa pitää olla, sillä eihän koskaan tiedä mitä haluaa tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän sitä lankaa saa kotona jonkin verran olla. :) Varsinkin perusvärejä on hyväkin olla varastossa. Nuo kirjavat tuntuvat tuottavan mulle eniten päänvaivaa.

   Poista
 2. Niin samanlaisia ajatuksia! Itse lähdin lankalaihis haasteeseen omalla tavallani (en punninnut, vaan kuvasin ja ei totaalista ostokieltoa) mukaan vuoden alussa. Silti tämä haaste pysäytti ja pisti miettimään lankaostoksia. Enää en osta lankaa, kun halvalla saa. Liian suurta lankavarastoa ei pysty edes hallitsemaan ja muistamaan, mitä omistaa. Saati, että ehtisi toteuttamaan suunnittelemiaan neuleita. Mukavasta harrastuksesta tuleekin taakka. Keveimmin mielin tulevaisuuteen. Kyllä niitä lankoja kaupasta saa, kun tarve tulee. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin niin. Kaupasta löytyy kyllä lisää sitten, kun on tarvis. Ja tuli mieleen sekin, että joskus on tullut pihisteltyä jonkin kalliimman langan kanssa, vaikka vois olla fiksumpaa pistää rahat siihen yhteen kalliimpaan lankaan josta ehtii ja oikeasti haluaa jotain tehdä, kuin moneen halvempaan, jotka jää sitten käyttämättä.

   Poista
 3. Sinulla on hyvä se, että samaa lankaa tuntuu olevan aina melko paljon. Suurempi valinnanvara, mitä niistä tekee! Minulla on harvemmin kovin monta kerää samasta langasta varastoissa,joten niistä voi tehdä vain kirjavia tai pieniä töitä. Vaikka niitä nyt pääasiassa teen joka tapauksessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, joitain lankoja on enemmän. Niistä projektin keksiminen onkin helpompaa. Mutta tosi monia on vain yksi tai vajaa kerä - tai kaksi vajaata kerää. Toisaalta - nuo kirjavat projektit on mullekin mieleen.

   Poista
 4. Itselle iski lankalaihiksen aikana ahistus siitä, että saattoi inspis iskeä, mutta laihdutus oli huventanut varastoja niin ettei sopivaa lankaa löytynyt. Toisaalta on huojentavaa, että olen oppinut tämän vuoden aikana "odottamaan huomiseen" eli ei sitä lankaa tarvitsekaan just ja nyt olla vaikka inspis iskee. Tokikin se olisi mukavaa, mutta ei pieneen kolmioon loputtomasti lankaa mahdu!

  Itsellä on toki tuo vaihtuvuus ollut aika kiitettävää. Ja olenkin tän lankalaihiksen myötä yrittänyt ne vuosia marinoituneet myydä/lahjoittaa pois. Senhän tilalle voi ostaa jotain ihanaa, josta tekee jotain jo vuoden sisään :)

  Kaikilla on tähän varmasti omat ajatukset ja mielipiteet, niin pitää ollakin. Itse henkilökohtaisesti haluaisin opetella ostamaan langat aina siihen mitä tarvitsen. Sen lisäksi voi olla vaikkapa sukkaparin verran jotain neutraalia väriä hätävarana :)

  VastaaPoista
 5. Niin ja kiitos tästä ajatelmasta! Oli mukava lukea tästä, ja Minnan kommentista, että tämä haaste ei ollutkaan ihan mikään pilipalihaaste vaan oikeasti tarpeellinen ja ajatuksia herättävä :)

  VastaaPoista
 6. Tuo ehtiikö tehdä vuoden sisällä vois olla hyvä aikaraja, että kannattaako ostaa vai ei. Jämälankojakin pitää toki jonkin verran olla, muuten ei tule mitään ihania jämälankatöitä. :) Mutta tuo pois lahjoittaminen vois kyllä joittenkin lankojen kohdalla olla hyvä idis.

  Ja oli kyllä ajatuksia herättävä haaste, mutta ei liikaa ahdistanut kuitenkaan vaan oli myös hauskaa. Kiitos tästä. :)

  VastaaPoista
 7. Mua on yleisesti ottaen alkanut ahdistaa tavarapaljous, olenkin viimeisen vuoden aikana pyrkinyt pääsemään eroon kaikesta vanhasta jolla ei ole enää käyttöarvoa itselle tai jos tavaran tilalle on suunnitelmissa hankkia jokin korvaava tavara.

  Sama on kyllä soveltunut muuttuneen ajatusmaailman sekä ehkä hieman myös lankalaihiksen myötä omaan lankavarastoon, sillä tänä vuonna en ole juurikaan ostanut lankaa sen vuoksi, että se olisi ihanaa ja kivaa. Ja varsinkaan sen vuoksi en enää osta ollenkaan, että lanka on tarjouksessa halvalla.

  Värihaasteen myötä ostan varmasti vielä vähemmän lankaa heräteostoksena, koska päivittäin voi helposti käydä blogin puolella tarkastamassa sen varaston tilanteen :-D

  VastaaPoista
 8. Se on kyllä totta, että liiallinen tavarapaljous on ahdistavaa! Vaikka yritän olla hankinnoissa järkevä ja välttää tarpeettomia ostoksia, silti roinaa kertyy. Sitten on pari kertaa vuodessa raahattava tavaraa kirppikselle, tosin osa on pieneksi jääneitä juttuja lapsilta, mutta aika paljon on sellaisiakin, mitä ei vaan ole tullut käytettyä. Yritän kyllä koko ajan kehittyä järkevämmäksi tässä!

  VastaaPoista